Diari La Veu del País Valencià
Nostra Terra afirma que «anem a totes» contra el Magda i convoca una manifestació

Cinta Moliner, representant de l’Associació Nostra Terra de les Coves de Vinromà, que lluita contra el projecte de macroplanta fotovoltaica Magda, ha afirmat: «Anem a totes, si fa falta per via judicial, i necessitem el suport de tots els partits i organismes, sense oblidar la mobilització ciutadana».

Així ho ha manifestat en una reunió amb Compromís celebrada aquest divendres a Benlloc en què hi han participat veïns i entitats dels municipis de la Plana Alta afectats. En aquest sentit, Moliner ha recordat que s’ha convocat una manifestació per al diumenge 26 de febrer, a les 11 h, a les Coves de Vinromà, en defensa d’una implantació racional de les energies renovables i pel futur del món rural.

En l’acte, Vicent Marzà, portaveu adjunt de Compromís a les Corts, i Rosa Pardo, directora general de Paisatge i Territori, han anunciat que la coalició ja ha portat al Congrés una proposició no de llei per a paralitzar el projecte: «Arribarem fins al final en la lluita contra el Magda i les autopistes elèctriques que destrossen el nostre interior». A més, Marzà ha asseverat que «on estiga Compromís es presentarà recurs judicial contra el projecte».

Nostra Terra ha valorat molt positivament la postura del grup polític i de la Diputació de Castelló i la Generalitat, ja que s’han compromés a posar tots els recursos possibles per a frenar el macroparc solar. Així mateix, altres partits i col·lectius, com ara Unides Podem i Decidim, també donen suport a la lluita contra el projecte.

Una batalla entre dos models de transició energètica

Pardo i Marzà han mostrat la seua postura a favor de la implantació de les energies renovables, però no amb el model que està seguint actualment el govern espanyol. Segons Marzà, «estem davant d’una batalla entre dos models de transició energètica: un model sostenible, de proximitat, democràtic i comunitari que defensa Compromís, enfront d’un model depredador de l’interior, insostenible, que manté l’oligopoli energètic i sostingut per grans partits». També han coincidit en la importància d’una acció coordinada des de les diferents institucions i entitats.

Per part seua, Rosa Pardo ha relatat l’allau de projectes fotovoltaics presentats al País Valencià i va lamentar que els projectes de macroplantes fotovoltaiques que depenen del Ministeri no passen tants filtres a l’hora d’autoritzar-se com els que exigeix la Generalitat. També ha recordat que ja van presentar al govern espanyol diferents informes negatius sobre el Magda i, tot i l’aprovació de l’estudi d’impacte ambiental (DIA) per part del Ministeri de Transició Ecològica, continuaran lluitant per aturar aquest i altres projectes que constituïsquen una agressió al territori i la seua gent.

Finalment, Nostra Terra ha assenyalat que la manifestació comptarà amb la presència de representants d’entitats en defensa del territori com No a la MAT (els Ports), El futur és avui o la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables, entre altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa