Diari La Veu del País Valencià
Veïns de les Coves de Vinromà titllen d’«escàndol i vergonya» l’aprovació de la DIA del MAGDA

L’associació Nostra Terra considera «un escàndol i una vergonya» la resolució favorable del govern espanyol al projecte de macroparc fotovoltaic MAGDA. Segons els responsables de l’entitat, «no s’ha tingut en compte el clam de la població d’aquestes terres, el nostre rebuig generalitzat al MAGDA, però sobretot, tampoc s’han tingut en compte els informes negatius emesos per diversos organismes de la Generalitat Valenciana».

El col·lectiu ha exposat que «la Diputació de Castelló i un bon nombre d’ajuntaments ja van emetre declaracions institucionals contràries al projecte, i les Corts Valencianes van aprovar el mes de desembre passat sol·licitar la paralització de la tramitació d’aquest projecte». «Fins i tot la consellera d’Agricultura i Transició Energètica de la Generalitat, Isaura Navarro, va remetre al govern espanyol un informe negatiu al MAGDA al·legant la no idoneïtat de l’emplaçament per ser terrenys en plena producció agrícola, entre altres arguments», ha continuat. També «altres organismes com la Direcció General de Territori i Paisatge, la Direcció General d’Avaluació Ambiental, la de Patrimoni, entre altres, han emés informes negatius per les greus afeccions al medi ambient i l’avifauna que produirien les línies d’evacuació del projecte», ha assenyalat.

Per això, un any després d’haver començat la lluita, Nostra Terra veu aquesta resolució com «un colp dur a la vida rural i un pas endavant per a arrasar amb cultius i acabar amb l’economia agrícola». L’associació recorda que el MAGDA preveu instal·lar plaques solars en més de 450 hectàrees al terme municipal de les Coves de Vinromà, totes elles en plena producció agrícola, amb la qual cosa s’arribarien a tallar més de 60.000 ametlers, garroferes i oliveres.

«Està clar que la transició energètica vol fer-se a costa dels de sempre, destruint el món rural i posant fi a la nostra forma de vida amb el pretext que són zones poc poblades», han assegurat els responsables de Nostra Terra. «I no només estem parlant dels agricultors, que són molts, sinó també de tota l’activitat econòmica directament o indirectament relacionada, des de grangers fins a xicotets productors de formatge o vi, la cooperativa agrícola local». «I sense oblidar també el turisme rural, que seria destruït per complet», ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa