Diari La Veu del País Valencià
Generalitat i Diputació es comprometen amb veïns de les Coves de Vinromà a lluitar contra el Magda

La directora general d’Indústria de la Generalitat, Sílvia Cerdà; la diputada a les Corts i secretària comarcal del PSPV, Ana Besalduch, i el president de la Diputació de Castelló, José Martí, van assistir aquest dilluns a un acte sobre el projecte de macroplanta fotovoltaica Magda, convocat pel PSPV a les Coves de Vinromà.

L’Associació Nostra Terra, que també hi va intervindre, ha assenyalat que va aconseguir arrencar el compromís de tots tres que, «en cas que també s’aprovara l’autorització administrativa prèvia, posarien els seus serveis tècnics i jurídics a disposició per poder aturar el projecte presentant al·legacions i tirant, si és necessari, per la via judicial», després que el 25 d’abril acabe el termini per a presentar informes i documentació.

L’associació ha indicat que «cada vegada amb les eleccions més a prop, organismes públics i representants polítics no deixen passar l’oportunitat de recordar a la població que estan en contra del projecte de macroplanta fotovoltaica Magda».

Així José Martí va dir que justament feia un any que la Diputació va presentar una declaració institucional rebutjant el Magda i demanant la suspensió del projecte. I Gustau Viol, representant del PSPV a les Coves, va recalcar que continuarien treballant «braç a braç amb Nostra Terra per trobar solucions al nostre objectiu comú que és aturar el Magda».

Sílvia Cerdà, Ana Besalduch i José Martí

«Només podem lluitar amb la llei i amb fonaments tècnics»

Per part seua, Silvia Cerdà va lamentar que totes les al·legacions i informes desfavorables emesos des del País Valencià «no han servit de res» per a evitar una declaració d’impacte ambiental (DIA) favorable al Magda. Però va insistir «que no s’ha de perdre l’optimisme i que Indústria al·legarà perquà es desestime el següent pas, l’autorització administrativa prèvia». També va assegurar que «la clau per aturar el projecte implica argumentar amb informes tècnics i criteris objectius i tangibles», com ara la línia d’evacuació, que consideren «excessivament llarga, sobredimensionada, i energèticament deficient».

Quant a una de les pors més grans de la població: l’expropiació dels terrenys en cas que es declaren d’utilitat pública, Cerdà va considerar que «el projecte és de promotores privades i no és de Red Eléctrica Española i, per tant, no es pot basar en el bé públic com a argument per expropiar els terrenys dels propietaris que actualment estan en contra».

Cerdà va afirmar que per a aconseguir l’autorització administrativa prèvia els promotors han de complir uns condicionants «molt forts i molt més exigents que la DIA» i ací és on es pot aturar, amb les al·legacions tècniques que té previst presentar la direcció general d’Indústria.

«El govern local fomenta la conflictivitat social»

D’altra banda, Nostra Terra ha alertat que «el govern local fomenta la conflictivitat social», ja que en un article publicat diumenge a El Confidencial, hi apareixen unes declaracions de l’equip de govern de les Coves de Vinromà en què assegura que hi ha una divisió social entre partidaris i detractors del Magda. Unes declaracions que l’entitat qualifica d’«irresponsables»: «És inacceptable que càrrecs públics estimulen la confrontació i la conflictivitat social amb mentides, ja que nosaltres estem en contacte constant amb els propietaris que sí que han acceptat llogar els seus terrenys per al Magda. I de conflicte, cap, més prompte al contrari, amb els propietaris a favor sí que hi ha diàleg, cosa que ens ha negat el govern municipal des del primer dia».

La «marea verda» es prepara per al 26 de febrer

L’Associació Nostra Terra ha convocat una manifestació el diumenge 26 de febrer, a les 11 del matí, a les Coves de Vinromà, que comptarà amb la participació de membres d’entitats en defensa del territori, com ara No a la MAT dels Ports o El Futur és Avui de Sant Mateu.

L’objectiu és «no perdre visibilitat i conscienciar polítics i ciutadania del perill que corre el futur del nostre territori amb una implantació desordenada i precipitada de macroprojectes d’energies renovables com el Magda i la línia d’evacuació».

Comparteix

Icona de pantalla completa