Diari La Veu del País Valencià
Els suports de Marian Campello a Elx suggereixen una reconfiguració d’aliances internes a Compromís

Aquest divendres al matí, l’actual secretària valenciana d’Innovació, Marian Campello, també coneguda pel seu pas per les Corts com a diputada, ha presentat la seua candidatura a primàries per a liderar la llista de Compromís a Elx. Enfront tindrà la regidora Esther Díez, d’Iniciativa, qui forma part del govern local de la capital del Vinalopó gràcies a un pacte dels valencianistes amb el PSPV que s’allarga des del 2015.

Tot i la bona salut d’aquest pacte, que l’alcalde d’Elx, el socialista Carlos González Serna, va definir en aquest diari com «el govern de coalició més estable» de tot el País Valencià, la disputa per liderar la llista de Compromís a la ciutat està ben oberta. Elx serà l’única gran ciutat en què la coalició celebre primàries, i els suports a cadascuna de les candidates evidencien com les aliances internes de Compromís han anat canviant, de manera considerable, des que al 2015 aquesta coalició fera el salt a governar les principals institucions valencianes.

Marian Campello no discuteix, com a mínim públicament, la tasca de la seua rival, Esther Díez, a l’Ajuntament il·licità. El seu missatge és que cal fer una proposta més ambiciosa des de Compromís i obtindre un millor resultat que el que van aconseguir al 2019, quan van passar de quatre a dos regidors. Per a aconseguir-ho, Campello ha enarborat la bandera de la confluència, i en la seua presentació hi havia representants de Podem i d’Esquerra Unida, així com de diferents entitats locals que es mouen en l’àmbit activista, com ara la PAH, els animalistes, les aparadores, etc. L’eslògan de la seua candidatura, «Sumant Elx», explicita aquesta intenció, que és la mateixa que la d’Esther Díez, qui sempre ha obert la porta a la suma de més partits i a la incorporació de representants del teixit cívic local.

Sobta, això sí, que Campello, una figura amb pes orgànic de Més, faça aquesta aposta plural quan el seu mateix partit s’ha negat a dur-la a terme arreu del País Valencià, de cara a la les eleccions a les Corts, tot i la insistència constant de Podem i d’Esquerra Unida. Alhora, l’argument de Més en altres grans ciutats com Alacant per descartar una confluència de Compromís amb els altres partits a l’esquerra del PSPV ha sigut la presumpta incompatibilitat d’elaborar llistes plurals a nivell municipal i actuar, de manera aparentment contraproduent, amb el que Compromís pregona per afrontar les eleccions valencianes.

Res d’això no s’explica sense les disputes internes que han redefinit els estratègies internes de la coalició. Estratègies que s’han fet visibles aquestes setmanes, i encara més en la presentació de la candidatura de Marian Campello a Elx. Entre els presents no només hi havia representants de Podem i d’Esquerra Unida, partits que no han aconseguit representació al consistori en les dues últimes eleccions municipals, sinó que hi havia, curiosament, militants d’Iniciatva.

L’exemple més clar és el de l’alcalde de Daia Vella, José Vicente Fernández Costa, l’únic que tenen els valencianistes a la comarca del Baix Segura. Fernández Costa, aliat estret d’Aitana Mas, dona suport a la candidata de Més per a liderar la llista municipal a Elx quan la seua rival, Esther Díez, és d’Iniciativa, el partit de Fernández Costa. Aquesta aparent contradicció s’explica per l’enfrontament intern, cada vegada menys dissimulat, que es viu al si del partit de Mónica Oltra, especialment al sud des que Aitana Mas, vicepresidenta del Consell, destituira la consellera Mireia Mollà.

Era evident que aquella destitució tindria més conseqüències. Esther Díez, pròxima a Mollà, va comptar amb el suport presencial de l’exconsellera i del seu pare, Pasqual Mollà, fundador d’Iniciativa, quan va presentar la seua candidatura. Al seu torn, aquest sector del partit, que va perdre el congrés l’any passat –quan Aitana Mas, amb Alberto Ibáñez, es van convertir en els referents de la formació–, ha promogut una candidata a les primàries a les Corts valencianes, la també il·licitana Marina González, qui no té possibilitats de ser escollida com a cap de llista. Tothom interpreta aquest moviment com un intent de restar punts a Aitana Mas en el seu propòsit de liderar la llista de Compromís a les Corts per la demarcació d’Alacant, objectiu que compta també amb el suport orgànic de Compromís, incloent el de l’antic Bloc.

Però tot i aquest suport, el triomf de Mas a les primàries no està, ni de bon tros, assegurat. Gerard Fullana, diputat a la Diputació d’Alacant i regidor a Xaló (Marina Alta), aspira a encapçalar aquesta llista a les Corts per la demarcació d’Alacant i té possibilitats d’imposar-se en el procés intern de la coalició gràcies al suport de les bases.

En tot cas, aquesta suma heterogènia de complicitats, visible en la presentació de la candidatura de Campello, es veurà segurament reflectida en les primàries de Compromís per a triar la candidatura a les Corts valencianes. Aitana Mas, d’Iniciativa, comptarà amb el suport –públic o dissimulat– del sector orgànic de Més perquè no canvien els equilibris que fins ara s’han mantingut en la coalició. La paradoxa és tal que si Gerard Fullana guanya les primàries ho farà sense el suport de la cúpula de Més, el seu propi partit, fet que discutiria l’statu quo intern i obriria la porta a una reconfiguració que des de dalt semblen voler evitar.

Comparteix

Icona de pantalla completa