Diari La Veu del País Valencià
S’ha mort el cantant Lluís Miquel Campos

Lluís Miquel Campos s’ha mort aquest dijous als 79 anys. Cantant, actor de doblatge i productor musical, va nàixer a València el 6 de març del 1944.

El 1962 va fundar el grup musical Els 4Z, pioner, junt amb Raimon, de la Nova Cançó al País Valencià i van adaptar al valencià cançons de diversos intèrprets francesos. Amb cinc discos enregistrats, el grup es va dissoldre el 1968 per la repressió franquista.

Lluís Miquel i Raimon

Lluís Miquel va rellançar el projecte musical el 1976 amb el grup Lluís Miquel i els 4Z, una activitat que compaginava amb les tasques empresarials. Sense deixar aquest darrer grup, el 1980 creà Pàtxinguer Z, dedicat al ball humorístic. Amb aquest grup va publicar tres àlbums amb temes en català i en castellà.

El 1970 va crear la primera empresa productora audiovisual de València, Novimag, i el 1977 el primer estudi de so valencià, Estudis Tabalet, del qual va ser director i copropietari. També va ser l’impulsor de l’empresa productora Adí Producciones, SL, especialitzada en espectacles teatrals i musicals, amb la qual va produir diversos programes de televisió, etc.

Com a director de la discogràfica Ànec Discos va dur a terme un ambiciós projecte de l’Antologia de la Música Valenciana, en el qual es van publicar entre 1979 i 1983 un bon nombre de discos dels artistes més destacats de la cançó valenciana (Paco Muñoz, Carraixet, Al Tall, Juli Bustamante…) amb la important labor de producció i documentació de Toni Mestre.

El 1984, va crear les infraestructures necessàries per al doblatge, per primera vegada, de pel·lícules i sèries de televisió en valencià, tasca que el va portar a doblar diferents personatges. La primera pel·lícula que es va doblar a Tabalet per a RTVV va ser La salaire de la peur (1953), amb les veus d’Ovidi Montllor i Eduardo Sancho, l’any 1986.

El setembre del 2021 va rebre la Medalla del Consell Valencià de Cultura.

Comparteix

Icona de pantalla completa