Diari La Veu del País Valencià
Més no descarta trencar amb Iniciativa a Elx després d’haver perdut les primàries

La cursa per la candidatura de l’espai valencianista a l’Ajuntament d’Elx (el Baix Vinalopó) encara no ha acabat. Malgrat la celebració d’un procés de primàries en què es va imposar Esther Díez (Iniciativa), l’acta d’acords de l’assemblea local de Més Elx, l’altra pota de la coalició, reflecteix la possibilitat que aquest partit, liderat a la ciutat per l’exdiputada Marian Campello, actual secretària d’Innovació i Transformació Digital, podria explorar una candidatura alternativa aliant-se amb Unides Podem.

En l’acta de la reunió celebrada el 20 de març es constata la insistència de Més d’explorar una confluència amb Unides Podem per a la candidatura municipal. Aquesta possibilitat no ha sigut mai descartada per Iniciativa, que també ha apostat per aquesta fórmula, si bé en altres condicions.

La llista de Compromís a l’alcaldia d’Elx ha de comptar, després del procés de primàries culminat al febrer, amb el lideratge de l’actual portaveu municipal, Esther Díez, seguida de Marian Campello, amb qui es va enfrontar. La intenció d’Iniciativa era reservar els números 4 i 5 de la llista per a altres formacions, mentre que Més acceptaria que el 3 es reserve per a Podem, tal com demana la formació morada. La disputa és aparentment estèril, en tant que hi ha dubtes que Compromís puga traure més de dos regidors –els que té a hores d’ara– al consistori il·licità, però el debat es perpetua.

Les primàries, de fet, van enfrontar Díez i Campello en aquest punt sobre com calia teixir la confluència. La victòria de Díez en el procés intern, que es va celebrar en format obert –hi podien participar persones inscrites no militants–, no ha fet canviar de posició a Més, que fins i tot acusa «alguna gent d’Iniciativa» de «parlar amb la premsa unilateralment i dir coses que no s’havien acordat en cap reunió», com ara «que les negociacions estaven tancades».

Davant aquesta situació, Més insisteix a «buscar totes les solucions possibles per a possibilitar una confluència de la qual depèn el govern local d’esquerres i la representació pròpia a l’Ajuntament». I en cas que no hi haja aquest acord, Més planteja dues opcions: «romandre a la coalició Compromís amb el dos de la llista» o «eixir-se’n de Compromís i presentar-se en coalició amb la resta de forces de l’esquerra». I afegeixen: «en aquesta última opció, ningú no podria registrar una llista com a Compromís a Elx, perquè la direcció de Més no permetria que es registrara una llista de Compromís a Elx on Més no estiguera representat».

Aquesta opció permetria Marian Campello liderar una candidatura a l’Ajuntament i aspirar a obtindre acta com a regidora. A hores d’ara, com a previsible número 2 de Compromís, aquesta opció tampoc no està garantida, atès que les fonts consultades no contemplen que els valencianistes milloren el seu resultat del 2019, quan van traure dos regidors i van continuar governant amb el PSPV, partit que té opcions de revalidar l’alcaldia amb Carlos González Serna.

Comparteix

Icona de pantalla completa