Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat aprova el nou mapa comarcal del País Valencià «amb efectes purament cartogràfics»

Aquest Cap d’Any ha entrat en vigor la Llei 8/2022, de 29 de desembre, de la Generalitat, segons l’article 228 de la qual, que afegeix una disposició addicional a una norma del 2020 referent a la informació geogràfica i a l’Institut Cartogràfic Valencià, «a falta de legislació autonòmica sobre delimitació comarcal, i amb efectes purament cartogràfics», es modifica el mapa del País Valencià vigent des del 1987, amb uns canvis que afecten sobretot el nord i l’Horta. Aquests canvis, aprovats a petició dels ajuntaments afectats, són fruit de les reivindicacions històriques de nombrosos municipis valencians.

D’aquesta manera, Vilafranca passa del Maestrat als Ports; la Serratella, de la Plana Alta a l’Alt Maestrat; Benafigos i Atzeneta del Maestrat, de l’Alcalatén a l’Alt Maestrat. D’altra banda, desapareix la comarca de l’Horta Oest i els municipis que en formaven part (Alaquàs, Aldaia, Quart de Poblet, Xirivella, Manises, Mislata, Paterna, Picanya i Torrent) s’integren a l’Horta Sud, com feia dècades que reclamaven.

Tanmateix, hi ha més reivindicacions d’institucions i entitats d’altres comarques que no s’han tingut en compte. És el cas de la Vall de Biar, que ara pertany a l’Alt Vinalopó, quan consideren que hauria d’integrar-se a l’Alcoià per raons històriques i socials. Així mateix, Maestrat Viu fa anys que demana una comarca única per al Maestrat històric i la incorporació en aquesta dels pobles que ho fan ara a l’Alt Maestrat mitjançant aquesta disposició i també de les Coves de Vinromà, Vilanova d’Alcolea i la Torre d’en Doménec, actualment a la Plana Alta. «A més, de la Serra d’en Galceran [la Plana Alta], si ho considera, per raons socials», ha indicat l’associació a les xarxes socials aquest diumenge. «Seguirem treballant per la vertebració i el reconeixement del país», ha afegit.

En aquesta línia, ha assenyalat que «la comarca del Maestrat segueix en procés per coordinar les quatre àrees amb nuclis nodals al voltant d’Atzeneta, Albocàsser, Sant Mateu i l’Àrea Metropolitana de Vinaròs-Benicarló-Peníscola-Alcalà».

«I l’únic camí possible és fer efectives les comarques valencianes, tot desplegant l’Estatut de l’autonomia valenciana per retornar la vida a un territori convertit en perifèria oblidada amb el sistema actual d’abandonament», ha asseverat Maestrat Viu.

Comparteix

Icona de pantalla completa