La carabassonera fa unes flors molt boniques, grogues i vellutades i, a més, són comestibles. Si són mascles no fan fruit i disposen d’un peduncle per on poder agafar-les, però les que sí que en fan també son bones de menjar. Aquestes flors, anomenades badocs en algunes comarques, es fan servir en la cuina a molts llocs d’Europa, generalment per a fer bunyols o crespells, amb una pasta més o menys espessa d’aigua i farina. A la Garrotxa, el Pla de l’Estany, l’Empordà, la Selva i el Baix Maestrat, però, també en fan truites, que són delicioses.

Safata amb badocs i carabassons

Truita de badocs

Ingredients (4 racions): 12 badocs, 6 ous, oli d’oliva i sal.

Preparació: de primer batrem els ous en un bol. En acabant posarem un raig d’oli en una paella de mànec i la deixarem al foc, més aviat fluix. Quan l’oli serà calent hi posarem els badocs i els sofregirem una mica. Els farem unes remenades, els traurem del foc, els posarem en el bol, ho salarem i ho remenarem. Tornarem a posar la paella al foc i, quan l’oli serà calent, hi abocarem la barreja d’ous i badocs i ho deixarem coure per tal de fer-ne una truita redona. En daurar-se lleugerament per la cara de sota la tombarem, la deixarem coure uns instants, la’n traurem i la posarem en un plat.

Variants: hi podem afegir un polsim de pebre. Hi ha qui trosseja les flors. Hi podem fer truites individuals.

Altres denominacions: truitada de badocs (Garrotxa).

Badocs

Dialectalismes

Truita de badocs: truita de «bacocs», truita de «becocs» (Selva).

[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.]

Més notícies
Notícia: Les truites amb salsa de tomata
Comparteix
No és una menja gaire coneguda però hi ha qui en fa, de tant en tant, a la primavera i l’estiu, que són les temporades bones d’aquest peix
Notícia: El ris de primavera
Comparteix
Es menja a cullerada franca, que és com tenen per costum de menjar arròs els algueresos
Notícia: Les coques del forat
Comparteix
Es fan servir a tall de pa, amb alguna classe de companatge, bàsicament saladures o embotits, i també alguns guisats de tomaca; uns altres, en canvi, les fan dolces
Notícia: El suquet d’escamarlans
Comparteix
És un suquet de luxe, és clar, i també hi ha qui prepara de la mateixa manera les gambes

Comparteix

Icona de pantalla completa