Diari La Veu del País Valencià
Col·lectiu UJI per la Llengua i la Cultura: «El nom és Castelló de la Plana»

El Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC) ha fet pública una carta oberta adreçada al catedràtic en literatura i també en dret Santiago Fortuño, a qui l’Ajuntament de Castelló de la Plana ha encarregat l’informe del topònim bilingüe, després que l’alcaldessa de la ciutat, Begoña Carrasco, signara en la primera Junta de Govern Local, integrada per PP i Vox, el decret mitjançant el qual s’iniciava el procediment administratiu per a la recuperació del nom en castellà.

L’entitat ha assenyalat que vol fer arribar a Fortuño «unes reflexions al voltant del canvi de denominació de la ciutat» engegat per l’actual «amb un informe favorable al canvi de denominació» que se li ha encarregat «com a expert lingüístic».

El CULC ha indicat que, en el seu moment, va promoure «una campanya molt activa favorable al canvi de denominació de Castelló de la Plana que va portar a terme l’anterior corporació municipal». Per això, recorda a Fortuño que, malgrat que se li ha encarregat aquest informe «a títol individual, el més probable és que després es presente com un informe de l’UJI».

En aquest sentit, ha remarcat que «la Universitat Jaume I té molt clar quin és el nom de la ciutat, i així ho fa palès en la seua norma màxima, els Estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana».

I per a deixar-ho més clar, ha subratllat, «ja en el Manual d’usos lingüístics aprovats pels òrgans de govern universitaris el 2011 i modificats el 2017, s’explicita que el nom de la ciutat és Castelló de la Plana (article 3.4), i és la forma que ha d’utilitzar la Universitat». A més, «la mateixa denominació d’Universitat Jaume I de Castelló de la Plana és la que utilitza el Reglament d’usos lingüístics de la Universitat Jaume I, aprovat el 2021, en l’article 1».

També recorden a Fortuño que al seu mateix departament compta «amb especialistes en toponímia» als quals pot «consultar» per fer el seu informe. Així mateix, que a la mateixa Universitat disposa «el Servei de Llengües i terminologia, amb experts en toponímia, que és l’òrgan que té la responsabilitat en el camp de la toponímia en l’àmbit universitari». I principalment, «que existeix un informe de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que avala la forma única del topònim en valencià, Castelló de la Plana, i que va servir al Consell Valencià per aprovar aquesta denominació com l’oficial per a la ciutat». D’altra banda, «hi ha un informe del cronista oficial de Castelló de la Plana que avala aquesta denominació», ha ressaltat.

«En definitiva, no hi ha justificació per a la doble denominació de la ciutat, i la traducció del terme Castelló no és Castellón. El nom és Castelló de la Plana», ha conclòs el Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura.

Més notícies
Mesa de les Corts Valencianes | EP
Discurs polític i discurs d’odi a les Corts Valencianes (1)
Notícia: Discurs polític i discurs d’odi a les Corts Valencianes (1)
Comparteix
L’estudi s’ha fet mitjançant la consulta del Diari de Sessions de Les Corts durant els sis primers mesos de legislatura amb govern de PP-Vox
Joan Manuel Serrat el 1968
Quan Serrat es va negar a participar en Eurovisió si no cantava en català
Notícia: Quan Serrat es va negar a participar en Eurovisió si no cantava en català
Comparteix
Televisió Espanyola no va admetre l’exigència i no va dubtar a substituir-lo per Massiel
Decidim, Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià
Decidim se suma a les mobilitzacions contra l’atac al valencià de PP i Vox
Notícia: Decidim se suma a les mobilitzacions contra l’atac al valencià de PP i Vox
Comparteix
L'entitat subratlla, parafrasejant Fuster, que «tota política lingüística no feta per nosaltres, està sent feta contra nosaltres»
L'actor i humorista Xavi Castillo
Xavi Castillo: «Valencians, Franco ha tornat!» [Vídeo]
Notícia: Xavi Castillo: «Valencians, Franco ha tornat!» [Vídeo]
Comparteix
L'actor i humorista comenta les reformes del PP i Vox en Educació i À Punt contra el valencià, i l'anunci de Barrera que la Generalitat celebrarà l'Any Estellés

Comparteix

Icona de pantalla completa