Vox no ha negociat bé però, de nou, la premsa li compra el relat

Com a fidel oient del podcast «La Paella Rusa», divendres em va alegrar saber que coincidia en l'anàlisi amb Andrés Boix. Analista brillant i provocador, aquest professor de dret acostuma a tenir una visió de la realitat a contracorrent de les idees mainstream entre els creadors d'opinió majoritaris.

Així, mentre els mitjans van repetint allò de «l'èxit negociador» de Vox, que, amb només 13 diputats ha aconseguit una vicepresidència, tres conselleries i la presidència de les Corts, Boix no deixa de veure indicis de com el PP s'està berenant els ultradretans.

El primer, també l'explicàvem a Diari La Veu aquesta setmana: Els populars van obligar a Vox de renunciar al seu cap de llista de forma humiliant. I ho van aconseguir en menys de 24 hores. Tal com apunta Boix, n'hi va haver prou amb una tertúlia d'Ana Rosa plantejant un problema que ja se sabia i que fins a la vigília no havia importat, perquè Flores Juberías acotara el cap i baixara les orelles com un cadellet. L'extrema dreta sempre és molt fatxenda amb els dèbils, però mai s'enfronta als qui tenen el poder de veritat. La situació pot semblar-se al cessament de Mónica Oltra –canviant Antena 3 i la COPE per La Sexta i La Ser-, però almenys els valencianistes van aguantar cinc dies i no van intentar fer passar una derrota per una victòria.

Podria fer veure que em sorprèn la insistència dels mitjans en comprar el relat victoriós de Vox, però en realitat, a aquestes alçades, el que em sorprendria és que, per una volta, la premsa no li comprara el relat a l'extrema dreta.

Tres conselleries?

Ara passem a les tres conselleries, que, en termes botànics, no serien més que una i mitja. Tenen cultura, sense educació, justícia, sense administració, i agricultura. Excepte en la tercera, l'autèntic perill, ja que correm el risc de morir enverinats en qualsevol moment, a la resta, les competències i els pressupostos són mínims. De fet, ja hi ha qui ha fet el càlcul i el PP s'ha reservat fins al 95% del pressupost de la Generalitat.

Així com a resum, al nou govern del Satànic, Vox farà el pallasso i s'endurà totes les crítiques i les hòsties cada volta que obri la boca amb declaracions insultants, encara que no impliquen res material. I mentre, el PP es quedarà tots els diners.

De fet, per no creure'm, ni tan sols em crec la falsa escenificació del PP criticant l'elecció d'un torero com a vicepresident per part de Vox. La meua teoria és que a Flores Juberías li van pegar la bescollada, no per maltractador, sinó per intel·ligent. Amb la seua marxa, Mazón s'assegura que no quede ningú al partit verd capaç de fer la O amb un canut.

És cert, tindrem un escàndol per setmana i el nou govern farà un ridícul rere l'altre, però mentre tots estem indignats amb l'última barbaritat del conseller ultra de torn, els del PP podran manegar la caixa sense destorb, que al cap i a la fi, és el que han vingut a fer.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.