Diari La Veu del País Valencià
La Setmana del Llibre en Català celebra els 40 anys amb 300 activitats i més de 150 novetats editorials

La Setmana del Llibre en Català celebrarà els 40 anys del 9 al 18 de setembre al Moll de la Fusta de Barcelona i reunirà 259 expositors, 84 mòduls, unes 300 activitats i més de 150 novetats editorials en català. En concret, es presentaran nous llibres de narrativa d’autors com ara Ramon Solsona, Mercè Ibarz, Francesc Parcerises, Marc Giró, Anna Manso, Sebastià Portell, Jordi Llompart, Xènia Dyakonova, Sebastià Serrano, Joan Fontcuberta, Marga Nadal o Jordi Armadans. Enguany, el 26é Premi Trajectòria, que es lliura a un professional vinculat al món de la cultura catalana, recau en l’escriptor i traductor Joan-Francesc Mira (València, 1939).

Per primera vegada, la iniciativa comptarà amb quatre autors internacionals com és el cas de Ken Follett, Tatiana Tibuleac, Daniele Mencarelli i Robert Kolker. Es recordaran els centenaris de l’any de Joan Fuster, Gabriel Ferrater i Enric Viladot i es retrà un homenatge a Pau Riba.

Les presentacions de llibres de pràcticament tots els segells editorials que publiquen en català abordaran temàtiques molt variades amb recuperacions, traduccions o taules redones de noms propis com ara Mercè Rodoreda, Jane Austen, Pier Paolo Passolini, Joana Russ o Lola Anglada i també de temes d’actualitat que presentaran novetats en còmic i il·lustració per a adults.

No hi faltaran les converses amb autors, entre els quals Albert Om i Sílvia Soler, l’expresident Quim Torra, Llucia Ramis, Josep Ortiz i entrevistes amb noms com ara Empar Moliner, Ramon Solsona, Albert Sànchez-Piñol i Mercè Ibarz.

Una altra novetat són les vesprades temàtiques, en què es presenta un tema plantejat des de diferents perspectives vinculades a diversos títols. Són la vesprada dedicada al món rural i a l’èxode urbà, amb la presència de la cineasta Carla Simon i Arnau Vilaró, que presenten el film Alcarràs; la de la llengua, on s’aborden diversos aspectes de la situació de la llengua; la de la ciència, amb una xerrada divulgativa del científic Joan Anton Català i els experiments de Pere Renom; la de la cuina, amb una part d’experiments, presentacions i converses amb Gina Estapé, Abel Mariné, o Maria Nicolau amb Pilar Codony; la del teatre, amb la presentació de diversos llibres i lectures de fragments; el matí de la natura, amb guies de natura i també llibres de narrativa, i la vesprada dels clàssics, amb propostes d’autors clàssics grecs i la lectura de fragments.

També se celebraran els 90 anys de l’escriptor Joaquim Carbó i la poesia també tindrà un paper central a La Setmana amb diversitat de recitals i presentacions. L’oferta es completa amb tallers per a joves sobre còmic, manga i literatura eròtica i un espai propi per les famílies amb un racó de lectura i un escenari per a presentacions.

L’acte inaugural de La Setmana comptarà amb un pregó de la Premi d’Honor de les Lletres catalanes 2022, Antònia Vicens.

L’escriptor Joan Francesc Mira rebrà el 26é Premi Trajectòria | Martí Albesa | Festival Mot

Premi Trajectòria i Premi Difusió

A banda del 26é Premi Trajectòria que rebrà l’escriptor i traductor Joan-Francesc Mira, també s’ha fet públic el 2n Premi Difusió 2022, que reconeix una personalitat pública que destaca per contribuir de manera notable a la divulgació, foment, promoció i projecció de l’edició i la literatura en català en el seu espai professional. S’entrega a la directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Judit Carrera.

Comparteix

Icona de pantalla completa