Diari La Veu del País Valencià
Tal dia com hui del 1930 Miquel Porter, fundador dels Setze Jutges, va nàixer a Barcelona

El 10 de maig del 1930 Miquel Porter, fundador dels Setze Jutges, va nàixer a Barcelona.

El 1961 va editar uns fulls amb sis cançons noves. Feia just dos anys que la revista Germinabit, de la Unió Escolania de Montserrat, havia publicat un article de l’advocat Lluís Serrahima titulat «Ens calen cançons d’ara». Al règim franquista, allò no li va fer por perquè va considerar que es tractava d’una publicació de difusió molt limitada.

El mateix 1961, Porter, Remei Margarit i Josep Maria Espinàs van fundar el grup Els Setze Jutges amb la intenció d’impulsar el moviment de la Nova Cançó i reivindicar la normalització del català en el món de la música moderna. El seu exemple era la cançó francesa de George Brassens o Léo Ferré i el folk autòcton. Els concerts inicials d’Els Setze Jutges van tindre lloc al Centre Lleidatà de Barcelona.

En poc més d’un any es van bastir les bases sobre les quals es va sustentar la Nova Cançó, de la qual Porter amb el seu disc Miquel Porter canta les noves cançons, del 1962, en va ser un dels primers representants.

Miquel Porter va estudiar música des de molt jove i prompte es va iniciar com a llibreter en el negoci familiar. El 1949 es va matricular en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona. Hi va fundar la revista clandestina, Curial amb Antoni Comas, Joaquim Molas i Albert Manent, entre altres. Per aquesta causa van patir més d’una detenció policial.

L’assistència a tertúlies i a conferències de personatges destacats del món de la cultura no oficial – alguns pertanyents al Club 49 com Alexandre Cirici- van constituir una alternativa enriquidora davant la grisor universitària de l’època.

Porter és un dels creadors del Club 49 i del Cercle Lumière de l’Institut Francès de Barcelona. A la Universitat es va orientar cap a la història de l’art, concretament es va decantar pel cinema. Prompte va emprendre el seu gran treball d’investigador amb l’objectiu de recuperar el patrimoni cinematogràfic del país. Part del material aplegat va ser cedit posteriorment, l’any 1982, a la Filmoteca de Catalunya.

Els Setze Jutges: Francesc Pi de la Serra, Miquel Porter Moix, Josep María Espinàs, Delfí Abella, Enric Barbat, Xavier Elias, Guillermina Mota, Remei Margarit, Maria del Carme Girau | Foto Oriol Maspons

Va col·laborar com a especialista en cinema a les revistes Serra d’or i Destino i, posteriorment, amb la democràcia, va ser comentarista i crític cinematogràfic del diari Avui fins al 1989. També va escriure a les revistes Jano i Revista de Catalunya.

A la del 1960 van aparèixer alguns dels seus llibres més significatius: Cinema, final de trajecte i començament d’utopia (1961), Cinema per a infants (1963), Historia del cine ruso y soviético (1968) i Història del cinema català (1969). Al llarg de la seua vida va participar en diversos congressos europeus i americans i va ser membre organitzador, o del jurat, de gran quantitat de festivals cinematogràfics.

Miquel Porter va morir a Altafulla (el Tarragonès) el 2004.

Comparteix

Icona de pantalla completa