Carrícola ressitua el centre geogràfic i reclama ser Quilòmetre Zero

El municipi de la Vall d’Albaida, de 90 habitants, instal·la una placa alternativa a la popular icona davant de l’Ajuntament

El municipi de Carrícola (la Vall d'Albaida) va presentar aquest diumenge una original escultura a la via pública, l'anomenat «Quilòmetre Zero de Carrícola», una placa encastada al paviment urbà, obra de l’escultor Pau Lagunas, que crea «un punt de referència» que «ressitua el nostre concepte sobre “centre” i “perifèria”».

La peça va més enllà, ja que està formada per una placa metàl·lica feta en bronze a l’interior de la qual alberga una càpsula de memòria on s'han inserit materials inèdits, com ara reculls d'entrevistes a la gent del poble, objectes personals i algunes postals que han escrit determinades persones significatives del món de la cultura, per invitació de l'autor del projecte.

Així, hi han participat amb els seus textos Marc Granell, Maria Josep Escrivà, Joan Olivares, Mari Carmen Agulló, Joan Seguí, Xavier Aliaga, Núria Cadenes i Amàlia Garrigós, persones totes elles vinculades al paisatge proper de les comarques centrals valencianes. Les seues paraules, en forma de postal al futur, seran conegudes l'any 2043, ja que la donació ha quedat condicionada a fer una obertura i difusió dels materials interiors d'ací a vint anys.

L'Ajuntament, per acord plenari, va acceptar el repte. L'alcalde de la localitat, Juansa Miralles, va agrair la generositat de l'artista, perquè «a més de tractar-se d'una donació desinteressada, ha propiciat un gran comboi». Miralles va ressaltar «l'expectativa generada ací, pel fet que tota la creació de l'obra ha comptat amb molta complicitat i participació de la gent de Carrícola». D'alguna manera, va destacar, «es tracta d'una obra col·lectiva, feta des de l'estima i l'admiració pel nostre poble».

A l'acte de col·locació de la placa hi va assistir la majoria d'habitants del poble, atés que es volia obtindre una imatge original i única en format Polaroid, que posteriorment va ser soterrada sota la placa de bronze juntament amb les postals esmentades. A més, s’hi va incloure un llibret del qual només s'ha editat un exemplar, i que arreplega dotze entrevistes fetes en els darrers mesos a persones de diverses edats de Carrícola, en què manifesten la seua visió sobre el passat, el present i el futur del poble.

Sentit ample i divers de l'obra

Pau  Lagunas, l’autor d’aquesta intervenció multidisciplinària, transversal i participativa, ha destacat que «el procés creatiu ha resultat més estimulant del que s'havia previst inicialment». En aquest sentit, ha assenyalat que «les motivacions per posar-la en marxa n'han estat moltes». Entre aquestes,  hi ha «la imperiosa necessitat de reclamar l'atenció envers els pobles menuts, i cap aquelles parts del país que es puguen trobar en risc de declivi demogràfic i econòmic».

El nou Quilòmetre Zero aspira a ser un «patrimoni obert, sense exclusivitats», ha indicat. «Un referent que aporte estima per la nostra geografia», ha continuat. «Ens trobem davant d'un repte de dimensions colossals, ja que l'abandonament del nostre paisatge és un primer símptoma de la decadència d'una cultura i d'una societat», ha remarcat.

Segons Lagunas, «enfront de l'abandonament, cal actuar des de molts fronts, amb serenitat però amb urgència al mateix temps, amb un abordament holístic que abrace diverses perspectives» i «en aquest cas, a molt petita escala, el que he tractat ací és de centrar-me a aportar estímuls positius».

D’altra banda, ha subratllat que «el model de gestió de Carrícola ha estat inspirador, ja que el municipi fou pioner en l'aposta per la sostenibilitat». En aquesta línia, ha enumerat les fites assolides: la creació d'un sistema de depuració d'aigües totalment natural, la recuperació del fem orgànic per a produir adobs, l'agricultura ecològica local, l'aposta per les arts integrades en el paisatge (Biodivers), o el model de gestió dels equipaments públics.

«Quin millor lloc per a situar un Quilòmetre Zero, sabent, a més, que hui en dia el significat d'aquest terme queda indefectiblement associat als productes de proximitat», ha conclòs Pau Lagunas.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.