Diari La Veu del País Valencià
Villena al·lega contra una planta solar per la seua «afecció» mediambiental i arqueològica

L’alcalde de Villena (l’Alt Vinalopó), Fulgencio Cerdán, ha signat la presentació de les al·legacions municipals contra la planta solar que promou l’empresa Audax Solar, PSF Villena Solar, per «la seua afecció a la zona de l’Horta de Villena i al paratge de Penya Rubia en diferents aspectes mediambientals i als jaciments arqueològics en la zona».

Les al·legacions també consideren que pot condicionar el futur desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL). Al costat de les al·legacions municipals, el mateix Ajuntament ha col·laborat en la tramitació d’un total de 250 al·legacions de veïns i veïnes afectades de la zona que han sigut cursades davant l’administració autonòmica.

En l’escrit d’al·legacions s’expressa «la disconformitat amb aquest projecte», segons el document signat pel batle de Villena, postura que ja va ser presa en el ple del passat 23 de febrer amb els vots favorables dels grups municipals del PSPV i dels Verds d’Europa, recorda el consistori.

La planta PSF Villena Solar té una capacitat de 34,75 MW repartit en diverses zones i requereix una línia d’evacuació de 132kV al llarg de 5,81 quilòmetres que travessa l’Horta de Villena, 3,15 quilòmetres per via aèria i altres 2,66 quilòmetres soterrats.

L’Ajuntament recalca que l’Horta de Villena constitueix «un paisatge cultural emblemàtic per al municipi del qual ja hi ha referències històriques des del 1240». Just és sobre aquest espai per on sobrevola la línia elèctrica, que se sosté amb 18 altes torres.

«Aquesta zona és la que presenta un millor estat, ja que ha mantingut l’estructura parcel·lària característica d’aquest paisatge». Per això, l’informe d’al·legacions estima que «el recorregut de la línia d’alta tensió ha de modificar-se a causa del seu impacte tant paisatgístic com ambiental i social, amb nombrosos particulars afectats».

A més, per a l’alcalde de Villena -segons es justifica en el document contrari a la instal·lació de la planta i la línia elèctrica-, aquest projecte pot afectar el planejament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) que es troba en tramitació com a Projecte d’Inversió Estratègica Sostenible (PEUS), vinculat al futur Node Logístic que planteja Villena.

«El traçat de la línia elèctrica d’evacuació no pot condicionar el desenvolupament d’un projecte que és anterior a la proposta de la planta solar fotovoltaica i que té caràcter estratègic no només per al municipi, sinó per a la província d’Alacant», justifica el document d’al·legacions referent a la futura ZAL i del Node Logístic.

A aquests arguments, s’hi sumen sengles informes dels departaments de Medi Ambient i Arqueologia que adverteixen de diferents impactes negatius per al territori i els seus valors vinculats al medi natural i al patrimoni si es consuma el projecte de planta solar i línia d’alta tensió.

De fet, Medi Ambient recorda que el traçat de la línia afecta una àrea que es troba dins del Pla Especial de Protecció dels Valors Ecològics, inclòs en el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), que estableix expressament que «no es permetrà cap activitat que represente una alteració de les característiques topogràfiques, paisatgístiques, ambientals o culturals de l’àrea».

El fartet, una espècie piscícola protegida

Aquest informe també alerta que la documentació de la mercantil que promou la planta «no ha tingut en consideració el pla de protecció del fartet, una espècie piscícola protegida», alhora que avisa sobre «el perill que suposa per a una sèrie d’exemplars d’arbres que estan protegits». Aquests exemplars, inclosos en el Patrimoni Arbori Monumental del País Valencià són els oms del Molinico de las Monjas, el salze de Las Tesas, i els xops de la Casica del Diputaor.

A més, el departament d’Arqueologia adverteix del perill que existeix per al patrimoni a les zones de la Finca de la Fuentecilla, el gual del Riu Vinalopó, la Casa Rural de Las Tesas i la Casa Galeno. En totes elles, es recomana una sèrie d’actuacions en cas de ser aprovada la línia elèctrica per a protegir aquests llocs d’interés patrimonial i científic.

Comparteix

Icona de pantalla completa