Diari La Veu del País Valencià
Joan Manuel Serrat, nomenat Fill Adoptiu d’Oriola per la difusió de l’obra de Miguel Hernández

Oriola (el Baix Segura) ha nomenat Joan Manuel Serrat com a Fill Adoptiu de la ciutat en agraïment per la difusió «impagable» de l’obra de Miguel Hernández a través de les seues cançons, amb les quals ha portat «per tot el món» els versos del «poeta del poble» que «va meréixer viure el que no se li va permetre».

Serrat ha rebut aquest reconeixement, promogut per un col·lectiu de ciutadans, i l’afecte dels oriolans en un acte celebrat aquest divendres al Teatre Circ Atanasio Díe Marín entre ovacions, crits de «Gràcies, Joan Manuel», els versos d’«Elegía a Ramón Sijé» i «Para la libertad», i les notes d’algunes de les seues cançons en record del poeta -«Elegía» i «Las Nanas de la Cebolla»-. A més, el cantautor ha rebut una placa commemorativa i ha signat el llibre d’honor.

Joan Manuel Serrat, agraït pel «gest fraternal i generós» que ha brindat Oriola a «un home gran necessitat d’estimar i ser estimat», ha asseverat que el nomenament el «reconforta», «gratifica» i «acosta a la figura i el record» de Miguel Hernández, la poesia del qual se li va revelar durant l’època universitària com a «finestres i portes obertes per les quals entrava aire fresc que ventilava les aules del tenebrós aire de la dictadura» i es va convertir en la seua «companya de viatge».

«Fa molts anys que pose música a versos propis i aliens i els cante, però en el cas concret d’Hernández, va ser la contundència dels versos que aquest home anava mostrant-me en cada pàgina i la musicalitat de la seua poesia el que em va espentar a musicar-los i cantar-los», ha recordat, i s’ha referit a l’oriolà com «un poeta manifestament musical», perquè els seus poemes «fan olor de cançó» i els seus versos «venen de fàbrica amb la música posada» i «et fan cantar».

Durant la intervenció, Serrat ha volgut «rendir un fraternal homenatge al xiquet cabrer, a l’amic esqueixat, a l’amant exiliat, al pare orfe, a la víctima de les presons de la dictadura, a aquell home que cada vegada que penjava els seus somnis al sol la vida li deixava carbó i, per damunt de totes les coses, a aquell home que va estimar la poesia i va ser un poeta que va estimar la llibertat i la vida». «Que l’avenir mantinga fresca la memòria i ens deslliure d’aquells que assassines als poetes i la poesia», ha proclamat.

«Havies de ser tu»

Per part seua, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha descrit les biografies de Serrat i Hernández com «dues vides paral·leles». «A Miguel la vida el va fer poeta; el poeta que cantava a l’amor, allunyat de l’amor, el poeta que defensava la llibertat, aïllat entre reixes, el poeta que defensava la justícia, víctima de la desraó. I a Joan Manuel la vida el va fer cantar, “sagnar, lluitar, perviure” pel valor de la memòria i la dignitat».

L’alcaldessa d’Oriola, Carolina Gràcia, ha instat el públic a «sentir cada segon, paraula, nota i vers» de l’acte celebrat per a agrair a Joan Manuel Serrat que «obrira una nova senda d’exaltació de l’obra i el missatge de Miguel Hernández», el poeta que «mereixia viure el que no se li va permetre».

«Havies de ser tu! Tu, que durant tota la teua carrera has fet la vida més amable i suportable a milers de persones amb les teues cançons! Beneïda l’hora en la qual vas decidir que l’obra de Miguel Hernández mereixia ser cantada!», ha dit al cantautor.

Finalment, la representant del col·lectiu de ciutadans impulsors de la iniciativa de nomenament de Joan Manuel Serrat com a Fill Adoptiu, Ana Gómez Pardo, ha agraït al cantautor «en nom del poble d’Oriola» que «plasmara el món de Miguel Hernández i ens fera partícips d’ell».

Comparteix

Icona de pantalla completa