Diari La Veu del País Valencià
Tal dia com hui del 2021 va morir el músic Jordi Fàbregas, un dels fundadors del Tradicionàrius

El 21 de gener del 2021 va morir el cantant, guitarrista, graller i compositor Jordi Fàbregas, un dels artífexs de la recuperació de la música popular catalana, influït des del principi pels Setze Jutges i per Jacques Brel.

Nascut a Sallent (el Bages) el 1951, va ser membre fundador del grup de cançó catalana Coses, de l’orquestra de corda i pua L’Harmònica Brava i de La Murga. A més, la seua trajectòria va ser cabdal al capdavant de dos dels grups referencials de música tradicional com Primera Nota i El Pont d’Arcalís, abanderats de la riproposta folk.

També va ser dels creadors del festival Tradicionàrius, que des del 1988 s’ha mantingut com un referent del folk i la música d’arrel als Països Catalans, i des del 1993 fins al 2020 va gestionar el Centre Artesà de la Vila de Gràcia (CAT), des d’on es programen i generen projectes al voltant del folk i la cultura popular al llarg de tot l’any.

Com a gestor cultural va ser organitzador dels festivals Saraus de Primavera i i va participar en la fundació de l’Associació Cultural TRAM (Premi Nacional de Cultura Popular 1996). Així mateix, va formar part del Mercat de Música Viva de Vic i de la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa.

En la faceta de músic va compondre balls de gegants de diferents colles i va participar en gravacions de diferents grups de música popular i tradicional.

El 2020 va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi. Al llarg de la seua trajectòria també va rebre el Premi Nacional de Música (1991), el Premi Nacional de Cultura Popular (1995) i la Medalla d’Or de Barcelona (2006).

Comparteix

Icona de pantalla completa