Diari La Veu del País Valencià
Fa 40 anys el grup de folk La Murga va enregistrar «Carnaval», el seu segon disc

El mes de gener del 1983 el grup de música folk La Murga va enregistrar Carnaval, el seu segon disc, que podeu escoltar a la Fonoteca de l’UJI.

Aquesta banda, creada el 1980 per Jordi Fàbregas, va ser pionera en la reelaboració de la música tradicional a Catalunya. En l’escena de l’època, La Murga es distanciava de l’estètica de l’Orquestra Plateria i La Salseta del Poble Sec, i, en la línia d’una formació germana, l’Orquestrina Galana de Jaume Arnella, proposava un ball d’envelat basat en patrons tradicionals catalans. Aquestes dues formacions i el Tercet Treset de Jordi Roura es van convertir en les més destacades de la recuperació del ball folk al llarg de la dècada del 1980.

A més a més, aquests tres grups van treballar en l’organització dels Saraus de Primavera, uns festivals celebrats entre el 1982 i el 1986 al barri gòtic de Barcelona, als Jardins de l’Antic Hospital de Sant Pau, que van constituir el precedent directe del Tradicionàrius.

Hi formaven part de La Murga Jordi Fàbregas (veu), Josep Pons (piano), Ezequiel Guillem (bateria i percussió), Enric Esteve (mandolina), Eduard Altaba (baix), Eliseu Parra (arxillaüt) i Josep Cabré (flauta).

Va publicar els discos Almanac (1981), Carnaval (1983), La punyalada (1985) i Elixir (1987). També van col·laborar amb el disc La poesia a la cançó (2010) amb el tema «Cançó del raier», de Jacint Verdaguer.

Jordi Fàbregas

El cantant, guitarrista, graller i compositor Jordi Fàbregas (Sallent, 1951 – Barcelona, 2021) va ser membre fundador del grup de cançó catalana Coses, de l’orquestra de corda i pua L’Harmònica Brava i també de La Murga. A més, la seua trajectòria va ser cabdal al capdavant de dos dels grups referencials de música tradicional com Primera Nota i El Pont d’Arcalís, abanderats de la riproposta folk.

Va ser un dels fundadors del festival Tradicionàrius, que des del 1988 s’ha mantingut com un referent del folk i la música d’arrel als Països Catalans, i des del 1993 fins al 2020 va gestionar també el Centre Artesà de la Vila de Gràcia (CAT), des d’on es programen i generen projectes al voltant del folk i la cultura popular al llarg de tot l’any. Com a gestor cultural, va participar en la fundació de l’Associació Cultural TRAM (Premi Nacional de Cultura Popular 1996).

Va rebre el Premi Nacional de Música el 1993 i la Creu de Sant Jordi el 2020.

Comparteix

Icona de pantalla completa