És llom de porc a la graella i en solen fer a Mallorca. Tot i que és una menja que devia estar molt estesa, sobretot per matances, en l’actualitat s’ha fet rara i només l’he pogut trobar, com acabe de dir, a Mallorca, i també en fan per algun lloc de la Garrotxa, però potser el costum està més escampat i jo ho ignore. El trobem en una corranda mallorquina:
«Un botifarró no és res
torrat damunt ses esgrelles;
un tros de llom i costelles!
Jeroni, que m’has entès?»
La cançó «Dilluns, sant Eusebi Estades» també és mallorquina: en copiarem uns versos:
«Es dissabte, enc que ningú ho vuia,
sant Eusebi Redo, dejuni manat:
no se pot menjar espinac
ni cap classe de verdura.
La Biblia mos assegura
un panxó de llom torrat.»
En la rondalla mallorquina «S’anellet», arreplegada per mossèn Alcover, hi ha un anell miraculós que complau tots els desigs de la persona que el posseeix, i l’amo, que tenia molta gana, li demana coses de menjar:
«—Anellet, fé lo que saps fer! Treu-me una gran platada d’arròs de matances amb un altra gran platada de llom fresc torrat, una quarta de vi i un bon retaló de pa de xeixa, i llavó cuera i forqueta.
Què me’n direu? Ell encara no ho va haver dit com, tac!, compareix allà una gran platada d’arròs de matances i una altra gran platada de llom fresc torrat, sa quarta de vi, es retaló de pa de xeixa i sa cuera i sa forqueta.»

Llom torrat
Ingredients (4 racions): 1 kg de tallades de llom de porc (més aviat gruixudetes), oli d’oliva i sal.
Preparació: de primer farem un foc de llenya i, quan només hi haurà les brases, salarem les tallades, les posarem en la graella, les ruixarem amb unes gotes d’oli i deixarem la graella sobre les brases. En estar cuites d’un costat (cosa d’un parell de minuts o tres, però depén de la vivor de les brases) les tombarem i les farem de l’altre costat. Quan seran cuites les traurem, les posarem en els plats i les portarem a taula. Les podem acompanyar amb patates fregides.
Variants: podem salpebrar les tallades. A la Garrotxa hi ha qui les acompanya amb una morterada d’allioli.
Altres denominacions: llom a la brasa, llomillo a la brasa (Garrotxa), llomillo torrat (Serra de Tramuntana, Migjorn). ‘Llom torrat’ és una denominació que es fa servir a Mallorca.
Dialectalismes
Llom torrat: llom ‘turrat’ (Serra de Tramuntana).
Llomillo a la brasa: ‘llumillu’ a la brasa.
Llomillo torrat: ‘llumillu turrat’ (Serra de Tramuntana).
[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.]







