Diari La Veu del País Valencià
La policia evita per la força el bloqueig del Port de Castelló de la Plana

Amb un fort dispositius policial i amb els agents antiavalots desallotjant per la força els llauradors. Així ha acabat un matí intens als accessos del Port de Castelló de la Plana, on més d’un centenar de persones han bloquejat, durant almenys tres hores, l’entrada principal en protesta per les importacions de productes agrícoles, especialment taronges i ametla, que coincideixen amb la temporada local. La mateixa policia ha bloquejat una columna de 50 tractors que es dirigien també a l’entrada del port, per tal de reforçar el bloqueig, just a 50 metres de la concentració, evitant que ambdós grups s’uniren.

Els tractors s’han trobat a Castelló de la Plana provinents de tres columnes amb origen a Betxí (la Plana Baixa), la Pelejana i Cabanes (la Plana Alta).

En el moment de publicar l’article, l’accés principal encara no havia estat reobert, ja que abans era precís retirar les restes de la barricada amb pneumàtics i caixes que els llauradors han muntat i després encès, per tal d’evitar el pas dels camions.

La mobilització ha estat convocada per la Unió Llauradora, en el marc de l’onada de mobilitzacions del sector del camp. Precisament, una de les principals demandes del sector agrari és evitar pràctiques de competència deslleial de tercers països, als quals se’ls permet importar productes agrícoles sense controls fitosanitaris estrictes –amb el perill de plagues que açò comporta– i sense que hi haja cap impediment a l’ús de plaguicides prohibits a la Unió Europea per motius mediambientals i de salut.

«La Unió Europea ha posat l’interés comercial per sobre l’agrari, fomentant que multinacionals i fons d’inversió dominen el conjunt del marcat agroalimentari i signant comerços de lliure comerç que perjudiquen al xicotet llaurador», explicava el secretari general de la Unió Llauradora, Carles Peris, al pòdcastLa Nostra Veu.

Continuen les tractorades

Per la seua banda, arreu del País Valencià s’han repetit les tractorades, que han causat intenses retencions a diferents punts de la xarxa viària. Principalment a l’N-III i a l’A-3a l’altura d’Utiel (la Plana d’Utiel-Requena) i l’A-7 a Alcúdia (la Ribera Alta), sentit Barcelona. D’aquestes, només el tall de la N-III es mantindria a hores d’ara.

En alguns casos hi ha hagut càrregues policials per tal de desallotjar els llauradors que bloquejaven les vies, com a Utiel o a la ronda nord de València. On ahir ja es va produir un tall important.

Comparteix

Icona de pantalla completa