Diari La Veu del País Valencià
Drets menstruals i solidaritat amb les dones refugiades a Síria

Aquest és un article un poc diferent dels articles que normalment escric, però estic segur que serà del gust de les lectores i lectors d’aquest mitjà de comunicació.

Fa un any i mig, ERPV va impulsar la ILP (Iniciativa Legislativa Popular) Tres Voltes Rebel per a garantir la gratuïtat de productes menstruals sostenibles al País Valencià i van aconseguir les signatures necessàries perquè les Corts debaten la ILP i presumiblement s’aprovarà gràcies als vots dels partits que conformen el Botànic (UP, Compromís i PSOE). Una iniciativa que va rebre el suport del Senat espanyol, malgrat els vots en contra de la dreta espanyola que només va parlar d’ETA, de comunisme i que només serveix per a regalar compreses. Que original.

Açò, sumat als nous drets menstruals impulsats pel Ministeri d’Igualtat (dirigit per Irene Montero, a qui ataquen sense pietat i utilitzant mentides des de la dreta política i mediàtica), com el dret a tres dies de baixa laboral (ampliables a cinc dies) pels dolors menstruals pagada per l’Estat o la gratuïtat de productes menstruals per a les dones més vulnerables socioeconòmicament, faran que la situació de milions de dones al País Valencià i a Espanya millore considerablement, ja que començarà a deixar de ser tabú un fenomen tan natural com la menstruació i les dones no hauran d’anar a treballar amb uns dolors insuportables ni decidir entre aconseguir compreses, tampons o copes menstruals i fer la compra al supermercat.

Unes polítiques feministes que ens fan avançar cap a una societat més igualitària, on les necessitats bàsiques que afecten exclusivament les dones es tinguen en compte per part de l’Estat i s’aproven lleis per a cobrir-les i deixen de ser tabú. Això ha posat a Espanya a l’avantguarda d’Europa en drets feministes i ha provocat la virulenta reacció de la dreta espanyola i mediàtica (i dels trolls «señoros» de Twitter), la qual cosa demostra que anem pel bon camí.

Tot això no hauria sigut possible sense les milions de feministes que han pressionat a les institucions i al Ministeri d’Igualtat que ha transformat les seues reivindicacions, o almenys una gran part d’aquestes, en llei. Un ministeri que, no oblidem, PP i Vox volem eliminar. I a una part del PSOE tampoc li agrada massa perquè li furta protagonisme i no es deixa dominar per aquest, com han deixat molt clar Carmen Calvo o la vicepresidenta Calviño que s’oposava al principi als nous drets menstruals perquè considerava que estigmatitzaven les dones. Encara estic esperant que algú m’explique la lògica d’aquest argument.

Així que les feministes, dones i homes entre els quals m’incloc, tenim a l’enemic dins i fora del govern central. Que prenguen nota els votants del PSOE per a les pròximes eleccions. A més, es demostra que els defensors i defensores de la igualtat de gènere no hem d’abaixar la guàrdia i continuar lluitant perquè, com s’ha vist amb el que ha passat als EUA i com deia Simone de Beauvoir: «No oblides mai que bastarà una crisi política, econòmica o religiosa per a posar en qüestió els drets de les dones».

En relació amb tot açò, l’associació Balloona Matata, que ha col·laborat amb ERPV per a aconseguir l’èxit de la ILP Tres Voltes Rebel, està demanant ajuda per a garantir productes d’higiene menstrual a les dones que viuen al camp de refugiats d’Idlib (situat al nord-est de Síria).

Així, considere que totes aquelles persones que defenem la lluita feminista i internacionalista hem de fer tot el possible per a donar suport a aquesta associació i a les dones refugiades a Síria. Aprofite per a donar les gràcies a totes les persones que estan dedicant gran part del seu temps i dels seus diners per a ajudar de forma desinteressada a aquestes refugiades.

Per això, us deixe el missatge que han publicat amb el seu número de compte bancari a la seua web per a tots aquells i aquelles que vulgueu col·laborar. Moltes gràcies per endavant.

Comparteix

Icona de pantalla completa