El desconegut poble de Mestalla

Per algun estrany motiu, la majoria de les opinions sobre el València CF i la seua afició venen de gent que no és del València ni coneix al València. Això ha fet que s'hagen alimentat certs estereotips i que estos hagen sigut comprats per la resta de la societat. Això s'ha plasmat en llibres, articles de premsa i fins i tot cançons que, a força de repetir-se una volta i una altra, han fet que es relacionara el València CF i la seua afició amb la dreta, l'extrema dreta i la burgesia. Si a això li sumem que fins fa poc, als valencianistes futbolístics els importava poc l'opinió de la resta del món sobre ells, ens trobem un poble de Mestalla que és un complet desconegut per a molts.

Però abans que res, cal parlar de com s'arriba a dir que s'és d'un equip de futbol, i això que molts poden pensar que és un fet banal en realitat no ho és, perquè determina la relació afectiva amb eixe equip. Hi ha equips als quals s'arriba per moda i com en tot, les modes les marquen els qui volen vendre un producte en concret. En el futbol a l'estat espanyol, sempre s'ha intentat forçar o fomentar un duopoli, o bé eres del Reial Madrid o bé eres del Barça. La premsa, ràdio i televisió sempre ha promocionat esta reducció de la diversitat per facilitar la polarització en l'animació i vendre millor els productes dels mitjans de comunicació dels quals participen eixos clubs. Com el sistema necessita equips al marge del duopoli, uns «sparrings», es fomenta allò que alguns com Toni Mollà han descrit com el poliamor futbolístic: eres del Barça o del Reial Madrid i com a segon equip tens el teu equip del barri, del poble o de la ciutat, on pots gaudir de futbol de primera divisió.

I els qui som del València CF on estem? Doncs nosaltres estem entre aquells aficionats que no acceptem el duopoli imposat. Som els «outsiders» del sistema, els qui ens entestem a viure al marge d'un sistema que no ens representa, però amb la voluntat ferma de voler desafiar el sistema, cada any aspirant a un títol o tombant un gegant. Dit d'una altra manera, som els antisistema del futbol. Ara que ja sabem el tipus d'aficionat, cal dir com arribem a l'elecció de ser del València, i esta és molt diversa. Una gran quantitat hi arribem per l'herència familiar d'un sentiment, transmesa de generació en generació. Altres hi arribem perquè entenem que el València CF és l'equip que millor pot representar als valencians, en ser l'únic que ha tingut la voluntat de representar-nos a tots. I com no, altres hi arribem per plantar cara al sistema de duopoli imposat, pels mitjans de comunicació. Siga com siga, en tots els casos es desenvolupa una militància que promou una fidelitat a un equip arrelat a la terra. Els qui som del València CF, acabem funcionant com un eixam de rates penades que pensa i actua d'una forma molt similar.

El València CF té ara mateix 103 anys, i li pese a qui li pese, té una massa social considerable i transversal. Som un equip de València, amb aficionats en molts llocs del País Valencià. Des dels primers anys, el valencianisme va travessar les creus del terme de la ciutat per seguir les vies del trenet i del tren cap al nord, el sud i l'oest. Hi ha penyes del València a molts pobles del País Valencià. Es podria dir que d'eixe valencianisme que es va començar a promoure a principis del segle XX, el València i el seu valencianisme són l'últim testimoni. La massa social del València és una massa heterogènia amb tota mena de classes socials i ideologies polítiques. No neguem que dins de la massa social del València CF hi haja gent conservadora, però ens neguem a definir-la com a conservadora, com han fet alguns. La transversalitat del valencianisme futbolístic sempre ha existit i és pròpia de tota classe de massa social.

L'actual crisi esportiva i econòmica del València CF, ha fet aflorar el sentiment de pertinença i l'orgull de formar part de la seua massa social. Eixe poble de Mestalla tan desconegut i tan menyspreat, ara està plantant cara al sistema modern del futbol i a qui ha adquirit la majoria d'accions del València. La lluita per fer fora Meriton del València CF no és una lluita individualista, que només pensa en el València, és una lluita molt solidària. Els canvis que diferents organitzacions estem demanant via esmenes que presentarà Baldoví a la llei de l'esport, persegueixen la democratització del nostre club i, per tant, de tota la resta de clubs que estan o poden estar en les mateixes circumstàncies. Si a la societat hi ha moviments mediambientals que diuen que esta societat és insostenible, moviments veïnals que diuen que el model de turisme és insostenible, al futbol la massa social del València és l'abanderada de la lluita contra l'actual sistema de gestió del futbol, un sistema que també és insostenible.

Els polítics i la resta de moviments socials no haurien de menysprear el que la massa social del València és i està fent, sota l'empara del «a mi no m'agrada el futbol». La massa social del València la formen socis, penyistes i aficionats bàsicament, però en ella hi ha periodistes, escriptors, músics, cantants, intel·lectuals, militants de tots els partits i sobretot votants de tots els partits. En cap moment, demanem una intervenció econòmica, ni cap favor de les institucions i partits valencians. El que demanem és una intervenció legislativa per democratitzar un futbol que està en mans d'oligarques i d'un capitalisme desbocat que està matant la cosa més important de les coses sense importància que estimem. La penya valencianista Colla Blanc-i-negra de la qual soc membre hem fet nostre el lema que «al València venim a servir i no a servir-nos-en», un lema que hauria de ser utilitzat en totes les lluites socials i polítiques. No cal que vos agrade el futbol o que sigueu del València CF per entendre que el poble de Mestalla té dret a existir i a lluitar pel que és just. Esta unió de passió i lluita hauria de ser estudiada per altres moviments socials i mediambientals, per fer-los més forts. El dissabte el poble de Mestalla va parlar renunciant al que més estima, vore el València a Mestalla. Ara toca que siga escoltat el poble i sobretot cal que es conega el poble de Mestalla i la seua lluita. Que estes línies contribuïsquen a donar-lo a conéixer. Amunt València.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.