Fa pocs dies la Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi donava a conèixer les primeres dades després d’analitzar la casuística de 2021 arreu de l’Estat. Les dades, esfereïdores, donen un màxim històric, superant per primera volta els 4.000 suïcidis. Onze persones al dia que no troben més eixida i consol, que llevar-se la vida. En el País Valencià, una persona se suïcida al dia, i són moltes les que ho intenten, de fet, segons càlculs de l’OMS, poden donar-se fins a 20 intents per cada autòlisi, i sols la ideació al llarg de tota la vida, podria ocórrer entre el 5 i el 10% de tota la població espanyola.

Però resulten més preocupant les dades que es dupliquen respecte a l’any anterior en menors de 15 anys; i entre els joves de 15 a 29 anys, el suïcidi ja és la principal causa de mort, resultant en el global en totes les franges d’edat la principal causa de mort no natural a tot l’Estat.

No hi ha salut, sense salut mental. Esta frase, que ha esdevingut en eslògan no és meua, és una molt encertada frase de l’estratègia autonòmica de salut mental de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana que s’ha demostrat més certa que mai en els pitjors moments de la pandèmia. De fet, la nova onada postpandèmia ha sigut precisament l’atenció de les afeccions mentals.

Al nostre territori s’ha aconseguit posar en el centre del debat aquests temes, amb una clara voluntat política de millorar la vida de les persones, i aquest debat, està donant ja resultats per part del govern del Botànic amb l’ampliació de plantilles de personal, habilitació de nous centres de dia i la creació d’equips mòbils per a l’atenció a domicili.

Des d’Unides Podem-EU hem fet força per millorar l’atenció en salut mental; en la tramitació de les lleis de pressupostos i d’acompanyament per al 2023 aprovades aquesta mateixa setmana hem aconseguit incloure l’obligació legal de disposar en tots els centres de salut al menys, d’un professional de la psicologia clínica, tal com venen recomanant organitzacions europees de salut mental. Una política important, per donar impuls a la protecció d’aquesta esfera de salut, incloent-hi la necessitat de garantir un temps d’atenció adequat que permeta tractar problemes de salut mental i fixa una implementació de professionals especialitzats en l’àmbit sanitari, entre els quals necessàriament es trobaran personal de psiquiatria, infermeria especialitzada en salut mental i personal sociosanitari relacionat amb l’atenció a la salut mental. Malgrat aquest important avanç, ens haguera agradat que la proposició de llei valenciana de salut mental enregistrada per Unides Podem-EU fora una realitat.

Ara, en aquestes dates eminentment familiars, trenquem en silenci, i lluitem contra l’estigma. Practicar l’escolta activa, saber derivar a un professional, i aconsellar que es pose en mans de persones expertes pot salvar vides, perquè el suïcidi es pot previndre.

Comparteix

Icona de pantalla completa