Diari La Veu del País Valencià
Carme Cardona i M. Josepa Payà, guanyadores dels premis literaris de Castelló (la Ribera)

La nova mestra, de Carme Cardona, i Agricultura per a gent curiosa, de M. Josepa Payà, són les obres guanyadores dels LXVI Premis Castellum Ripae, de Castelló (la Ribera Alta), que s’han lliurat aquest divendres en un acte conduït per Ezequiel Castellano i que ha comptat amb la música de Mireia Vives i Borja Penalba.

La novel·la de Carme Cardona ha estat guardonada amb el 66é Premi Soler i Estruch de narrativa, dotat amb 5.000 euros, i l’obra de M. Josepa Payà, amb el 2n Premi de No ficció infantil Dolors Català, dotat amb 1.500 euros. Tots dos llibres seran editats per Edicions del Bullent.

Òscar Noguera, alcalde de Castelló i Carme Cardona
Òscar Noguera, alcalde de Castelló i Carme Cardona

A més, també s’han concedit els Premis de Poesia Infantil Ausiàs Marc, en què han participat tots els col·legis d’educació primària del municipi. Les guanyadores han estat, en 1er cicle, Naia Castillo, del col·legi Hernández; en 2n cicle, Carla Álvarez, del Severí Torres, i en 3r cicle, María Caldés, del Severí Torres, i Andrea Micó, del Sant Domènec. Els poemes es publicaran al llibre de festes.

La nova mestra

La nova mestra narra la història d’Adela Ferro, una jove que arriba a Fontfreda, el seu primer destí com a mestra. En aquesta població rural i muntanyenca, situada en un paratge agrest i remot, lluny de la seua família i en un ambient fosc, propi de mitjan segle passat, la nova mestra es veurà atrapada en una obsessió que s’apodera d’ella i endinsa el lector en les profunditats d’un thriller psicològic amb final negre com un pou.

Carme Cardona (Benaguasil, el Camp de Túria, 1980) és llicenciada en Filologia Catalana i Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària per la Universitat de València. En l’actualitat, exerceix de professora de Valencià, Llengua i Literatura en un institut del Camp de Túria i, a més, forma part de la junta de l’Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria, IDECO.

Ha rebut els premis Ciutat de Manises 2010, amb la novel·la Negres Papallones; Igualtat La Pobla de Vallbona 2020, amb el relat breu Potser no és massa tard, i el Pascual Enguídanos-George H. White de Llíria 2020, amb el relat breu Missió al Planeta Negre. Amb La Casa Invisible, va guanyar el Premi Diafebus de Novel·la Juvenil 2020. El 2021 va publicar l’assaig Arrels de Llegenda, amb Galés Edicions. D’altra banda, és coneguda pel seu activisme literari a les xarxes socials, especialment a Instagram (@bookcarmecarmeta).

Pel que fa al premi, Cardona considera «un orgull contribuir com a escriptora en les lletres del nostre país». «Sempre hi ha hagut dones que escrivien, però no hem d’oblidar que nosaltres som el llegat de totes aquelles dones que van escriure amb pseudònim, que es van atrevir a fer valdre la seua veu, que van reivindicar un espai que se’ls havia negat», ha assenyalat.

Agricultura per a gent curiosa

M. Josepa Payà

Agricultura per a gent curiosa és una xicoteta introducció als orígens de la producció d’aliments. Parla de forma senzilla de com funcionen les plantes i de quina és la importància del sòl i de la biodiversitat. L’objectiu és fer reflexionar els més menuts, però també a qualsevol persona, sobre com i per què vam començar a cultivar aliments i sobre com ha anat evolucionant la nostra dieta al llarg dels segles a mesura que han anat arribant al nostre territori aliments diferents des d’altres llocs del món.

Des del convenciment que l’alimentació és l’acte humà que més influència té en el nostre entorn, es tracta d’ajudar a fer que els infants i les seues famílies prenguen consciència sobre l’origen d’allò que posen als seus plats cada dia.

Maria Josepa Payà (Beneixama, l’Alcoià, 1970), filla de llaurador i de mestra, va estudiar enginyeria agronòmica i ha treballat en desenvolupament rural, com a tècnic d’almàssera i, des de fa dotze anys, com a professora de formació professional agrària.

El 2018 va publicar la seua primera novel·la infantil, El tresor de Benasait, i el 2021 va guanyar el premi Vicent Silvestre de literatura infantil amb Mariola i la botiga de la font.

Payà ha declarat que «la literatura és per a mi una forma més de viure i compartir el meu compromís amb el món rural i l’agroecologia. Quant al premi, ha manifestat: «Em fa una especial il·lusió aquest premi per tot el que té d’innovador. Normalment, al públic infantil només s’adrecen obres de ficció, i trobe molt interessant que puguen alimentar la seua curiositat amb obres divulgatives que els tracten d’igual a igual i no els infantilitzen».

Comparteix

Icona de pantalla completa