Diari La Veu del País Valencià
Les primàries de Compromís permetran la intervenció de l’executiva per a «incloure personalitats»

L’executiva de Compromís ha aprovat el reglament de les seues primàries per a les eleccions municipals. Les agrupacions locals les celebraran el 5 de novembre, llevat dels casos en què no hi haja consens. Les nacionals es votaran l’11 de febrer. La gran novetat és que llistes podran ser modificades per part de la Comissió Executiva de la coalició «de manera prèvia a la seua legalització per a incloure modificacions amb personalitats de Compromís», segons el text.

En declaracions després de l’executiva, Joan Ribó ha valorat que «ja no tenen aquell no massa bon costum de fer-ho tot en l’últim moment». La secretària general de Més, Àgueda Micó, també ha destacat el «consens», i ha posat en valor els «diferents itineraris» perquè els col·lectius locals puguen elegir «allò que més els convinga». Per la seua banda, el coportaveu d’Iniciativa, Alberto Ibáñez, diu que comencen el curs polític «amb força i amb un fort consens», i que les llistes a les Corts afegiran la possibilitat d’incloure independents, així com que les noves normes afavoriran «els equips plurals». Per part de Verds Equo, la tercera pota de la coalició, Juan Ponce diu que «es reforça la presència de dones, joves i gent gran perquè les llistes siguen un reflex dels col·lectius».

En la proposta per a les municipals, la coalició defensa que imperarà «l’autonomia» de les agrupacions, que podran triar entre quatre mètodes per confeccionar les llistes electorals: primàries obertes a la ciutadania, primàries només per a la militància, primàries només per a triar el cap de llista o una llista realitzada a través del consens. En tots els casos, el mètode en qüestió haurà de ser aprovat per un 75% de la militància.

Per als tres primers mètodes de tria, el calendari s’estableix entre el 10 d’octubre i el 12 de novembre. La presentació de candidatures arrencarà el 10 d’octubre i finalitzarà el 16. El cens s’obrirà el mateix dia fins al dia 25. Els avals es presentaran del 18 al 23 d’octubre i el cens definitiu es publicarà el dia 27. La campanya serà del 28 d’octubre al 4 de novembre i la votació se celebrarà el dia 5. Entre el 5 i el 7 restarà obert el termini de reclamacions, i del 8 al 12 es publicaran les llistes de manera oficial. Els col·lectius que trien llista per consens l’hauran de fer pública en aquest últim termini.

En el cas de les primàries en què només es triarà el cap de llista, s’hauran de validar amb un consens de l’executiva local de Compromís i hauran de ser aprovades per l’assemblea local amb un 75% dels vots en les agrupacions locals i pel 66% a les quatre grans ciutats: València, Alacant, Elx i Castelló de la Plana.

Si les agrupacions locals no aproven la llista plantejada per l’executiva o el mètode consensuat no assoleix el 75% dels vots, es passarà a celebrar el procés pel «règim especial», que retardaria l’elecció fins al febrer i es resoldria al mateix temps que les llistes a les Corts. La votació de la llista seria l’11 de febrer i oberta a la ciutadania a les quatre grans ciutats, i només per a la militància a la resta.

Per a les llistes a les Corts, Compromís planteja la realització de tres processos paral·lels de primàries: un per a elegir el cap de llista del País Valencià, altre per a triar els dos per candidats que encapçalaran les llistes provincials i un tercer per a elegir els candidats de la resta de la llista. La Comissió Executiva aprovarà l’inici del procés, que haurà de finalitzar en 45 dies com a màxim.

Altra de les novetats de la llista és que es permetrà que hi haja tres dones seguides en un tram de cinc persones. Pel que fa als caps de cartell, hi podrà haver dues dones als dos primers llocs, un home i una dona o una dona i un home, però mai dos homes ocupant els dos primers llocs.

Les llistes també pretenen reflectir la pluralitat «intergeneracional» de la coalició, i hi haurà quotes per a candidats joves als deu primers llocs per València i als sis primers per Alacant i Castelló. El cens serà obert a la ciutadania, però la Comissió Electoral Nacional es reserva el dreta posar objeccions contra les persones que consideren que són «incompatibles a Compromís». Qui s’hi inscriga, si no és afiliat o simpatitzant, haurà de «declarar la seua voluntat de compartir els valors de la coalició».

Els candidats a presidir la Generalitat hauran de comptar amb el 7% dels avals, mentre que els candidats a encapçalar la llista de cada circumscripció n’hauran de tindre el 5%. El procés començarà el 14 de gener amb l’obertura del termini d’una setmana per a presentar candidatures. Els avals es presentaran del 24 al 28 de gener i del 29 al 31 es publicarà el cens provisional. En aquest mateix període es podrien realitzar reclamacions.

A partir de la proclamació del cens definitiu de l’1 de febrer començarà la campanya, que s’allargarà fins al dia 10. Les votacions se celebraran l’11 de febrer i la revisió de resultats s’allargarà fins al 13.

Comparteix

Icona de pantalla completa