Diari La Veu del País Valencià
Naix la Plataforma en Defensa del Territori de la Vall d’Albaida per oposar-se a les macroplantes solars

Els habitants dels municipis de Castelló de Rugat i Albaida, a la Vall d’Albaida, han manifestat la seua oposició a la instal·lació de les distintes macroplantes fotovoltaiques que la multinacional IM2 Energia Solar ha projectat en els termes de distints pobles de la comarca. El rebuig a aquest projecte s’ha manifestat amb la creació de la Plataforma en Defensa del Territori de La Vall d’Albaida, una assemblea comarcal conformada per veïns i veïnes dels pobles afectats, i la presentació de centenars d’al·legacions del veïnat en què ha predominat el rebuig a l’especulació amb el territori.

Durant el període de presentació d’al·legacions en els distints pobles afectats, la Plataforma en Defensa del Territori de la Vall d’Albaida ha canalitzat el malestar del veïnat amb la prestació d’ajuda per a la realització d’aquest tràmit administratiu. Des de l’associació es calcula que a Castelló de Rugat, un municipi de 2.300 habitants i afectat pel projecte, se n’han presentat més de 400, tant dirigides a l’Ajuntament com a la Conselleria d’Economia, Sectors Productius, Comerç i Treball, presidida pel conseller Rafael Climent (Compromís).

D’altra banda, en una reunió mantinguda entre la Plataforma i els partits polítics amb representació en l’Ajuntament d’Albaida, aquests es van manifestar en contra dels projectes que s’estan tramitant al municipi. En aquesta reunió els representants de l’Ajuntament es van comprometre a presentar noves al·legacions i més contundents, però aquestes «han resultat ser molt poc serioses i molt laxes respecte a tots els perjudicis que aquestes infraestructures poden provocar», asseguren des de la plataforma.

En la mateixa línia, la postura del grup municipal Compromís d’Albaida, obertament contrària a la construcció de les macroplantes solars, contrasta amb la posada en marxa dels tràmits per a la construcció del nou polígon industrial Sandón, que l’equip de govern, integrat completament per aquest partit, va anunciar en un plenari celebrat la mateixa setmana». Segons indica també l’entitat citada, aquest polígon industrial, «si bé és un projecte independent de les macroplantes, necessita de la subestació elèctrica que l’empresa promotora d’aquestes (IM2) es va comprometre a construir juntament amb les infraestructures per a generar energia fotovoltaica».

En el cas de Castelló de Rugat, el projecte presentat per IM2 «planeja la destrucció de 85 hectàrees de territori municipal per a la instal·lació de 47.616 plaques fotovoltaiques», diuen des de la Plataforma, i alerten que «això excedeix un 41% el límit d’ocupació de terme recomanada en la normativa autonòmica per a aquest tipus d’iniciatives i suposa una grandària superior al propi municipi».

Pel que fa a Albaida, les dimensions augmenten cap a un total de 276,5 hectàrees projectades, equivalents a uns 350 camps de futbol. A aquesta extensió cal també sumar el projecte Bufali – El Palomar I i II, que comprén 31,6 hectàrees més.

Mobilització veïnal

El passat divendres 29 de juliol es va dur a terme a Castelló de Rugat la III assemblea comarcal de la Plataforma per la Defensa del Territori de la Vall d’Albaida. La convocatòria va reunir a més de 50 persones que van mostrar la seua preocupació per aquesta «onada d’especulació econòmica amb el territori» i el seu rebuig a la «indefinició» de les administracions, que «semblen estar afavorint el desenvolupament d’aquestes iniciatives».

Així mateix, per al mes de setembre s’està preparant una cita informativa per al veïnat d’Albaida, la majoria del qual segueix desinformat d’aquests projectes, segons lamenten des de l’entitat.

La Plataforma diu apostar «de manera ferma per l’energia fotovoltaica per a dur a terme la necessària transició ecològica, però amb un model de gestió que comporte un menor impacte ambiental i paisatgístic i amb un poder de decisió imprescindible per part dels habitants dels territoris afectats». A més, exigeix un control d’aquesta energia per part del poble per a assolir un model «que genere un retorn de beneficis per al municipi i no per a empreses especuladores».

Comparteix

Icona de pantalla completa