La Generalitat no exercirà el dret de retracte per a comprar l’antic cine Ideal d’Alacant, tal com es va comprometre

La setmana passada, diversos mitjans de comunicació alacantins van anunciar que la Generalitat Valenciana es feia enrere amb l’adquisició del cine Ideal. Es tracta d’un antic equipament cultural inserit dins del Catàleg de Proteccions pel seu valor històric i patrimonial. I és que aquest immoble, ubicat a l’avinguda de la Constitució –paral·lela a la Rambla– va ser construït a inicis del segle XX, quan la burgesia modernista consolidava l’estil deco als edificis més representatius. L’Ideal és de les poques instal·lacions d’aquella època que sobreviuen, malgrat el seu estat d’abandonament. És això el que ha motivat bona part del teixit cultural alacantí a reivindicar la seua recuperació per convertir-lo en un espai de formació teatral per a futurs artistes i, també, en un recinte de teatre amateur.

Amb aquesta intenció, la Generalitat es va comprometre a comprar l’edifici per donar-li un ús cultural. L’inversor Trinitario Casanova el va adquirir per 6 milions d’euros per a construir un nou hotel a la ciutat, que seria venut a l’empresa NH, però la màxima institució valenciana, que compta amb dret de retracte –pot recomprar l’immoble pel mateix preu pel qual va ser adquirit per l’últim comprador–, va anunciar que posaria en marxa aquesta operació.

Per fer-ho, hi havia l’argument dels anomenats «pressupostos participatius», impulsats per la Conselleria de Participació, liderada per Rosa Pérez Garijo (Unides Podem) a través dels quals la ciutadania havia de proposar execucions pressupostàries que, després d’una sèrie de fases prèvies –debats, presentació de propostes, revisió interna, suports, avaluació...–, si aquestes eren superades, la Generalitat s’havia de comprometre a assumir-les. És el que va passar amb aquest equipament gràcies a l’empenta de l’associació Salvem l’Ideal i al suport generalitzat dels qui es van implicar en la seua recuperació.

El preu de compra per part de Baraka, que es va fer amb la instal·lació, més l’IVA i la inversió de la reforma i l’adequació de l’Ideal obligaven la Generaltat a invertir vora 5,5 milions d’euros per recuperar l’equipament i donar-li un ús cultural. La proposta va ser la més votada a les comarques del sud als esmentats pressupostos participatius, si bé tot estava pendent que la Conselleria d’Hisenda, en mans ara d’Arcadi España (PSPV), donara el vistiplau a la de Cultura –ara en mans de Cristina Tamarit, de Compromís– per dur a terme l’adquisició pública.

En canvi, la mateixa Generalitat ha filtrat als mitjans alacantins una nova taxació de l’immoble que el valora en entre 1,8 i 2,5 milions d’euros. L’estudi ha sigut dut a terme per la Junta de Valoració de Bens del Patrimoni Cultural Valencià de la Generalitat, òrgan assessor de la Conselleria de Cultura, que també, segons diversos mitjans, ha conclòs que exercir el dret de retracte «és inviable». Fonamentalment, argumenten, perquè si Baraka va adquirir l’Ideal per 6 milions d’euros i la taxació se situa tant per sota, comprar la instal·lació per un preu teòricament superior al de mercat –entre els 1,8 i 2,5 milions que marca la taxació– seria, consideren, entrar en el terreny especulatiu.

L’explicació no convenç, ni de bon tros, la plataforma Salvem l’Ideal. Entre altres coses, diuen, perquè tot obeeix a una «filtració» i no hi ha cap explicació oficial sobre aquest desenllaç. «Volem que facen pública aquesta taxació, el valor de la compravenda i declaracions oficials al respecte», diu Ane Ferreiro, arquitecta i membre de la plataforma. Ella mateixa argumenta que una taxació que oscil·la entre 1,8 i 2,5 milions, amb 700.000 euros de diferència, «és estranya». «Les xifres ballen, i cada vegada se’n diu una de diferent, de tal manera que només causen confusió i no cuiden la transparència», critica Ferreiro. «Hi havia una decisió del poble que era recuperar l’Ideal, tal com es va reflectir als Pressupostos Participatius, i no l’han respectat».

Des de la plataforma també asseguren que estan esperant que es faça pública la taxació oficial per part de la Generalitat «que la Conselleria d’Hisenda ens va prometre i mai no ens han facilitat». Alhora, estan segurs que «si l’Ideal es trobara a València ja l’haurien adquirit, perquè eixa quantitat per a la Generalitat és assumible, més encara quan n’hi ha tanta diferència d’inversions en equipaments culturals entre Alacant i València».

Per últim, des de l’entitat cívica es mostren convençuts que, amb la protecció patrimonial i cultural amb què compta l’edifici de l’Ideal, «legalment no es pot construir un hotel, i menys encara amb les pretensions que es pretenen, augmentant les altures permeses i destrossant l’interior, que també està protegit. Per això», diuen, «el millor que li pot passar, tant a la ciutat, com a la Generalitat com a Baraka és que executen els pressupostos participatius i que l’Ideal siga recuperat per a un ús cultural».

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.