Diari La Veu del País Valencià
Anticorrupció demana 21 anys de presó per a Serafín Castellano

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita una pena de 21 anys de presó per a l’exdelegat del Govern espanyol al País Valencià (2014-2015) i exconseller de Governació (2007-2014) i Justícia (1999-2000) amb el PP, Serafín Castellano, pel conegut com a «càrtel del foc», la trama de contractes en material d’extinció d’incendis.

Així es desprén de l’escrit que el fiscal ha remés al jutjat central d’instrucció número 6 de Madrid, encarregat d’aquesta causa en la qual hi ha 17 acusats, entre els quals l’empresari Vicente Huerta, per a qui reclamen 33 anys de presó.

El ministeri públic atribueix a Castellano els delictes de falsedat en document públic, un delicte continuat de suborn, prevaricació, malversació i associació il·lícita.

Segons es desprèn del relat del fiscal, els acusats, en un període comprés entre almenys el 1999 i el 2018, van desenvolupar «múltiples conductes il·lícites» en relació amb l’activitat de contractació del sector públic en l’àmbit de la navegació aèria, fonamentalment en el de l’extinció d’incendis forestals.

Alguns acusats ho haurien fet aprofitant la seua activitat com a autoritats i funcionaris públics relacionats amb els processos de contractació, com seria el cas de Castellano quan era conseller.

Així, presumptament, es va crear una associació de persones i empreses del sector dels incendis que, amb previs pactes «clandestins i amb ànim de lucre», haurien imposat a les administracions contractants preus superiors dels que haurien derivat de la lliure i transparent concurrència, i tot a través del repartiment fraudulent del mercat, o amb l’ús de mecanismes d’expulsió d’altres eventuals candidats i amb tècniques fraudulentes d’elevació dels costos de contractació dels serveis a satisfer per part de l’administració contractant.

En tot cas, els empresaris acusats actuaven davant l’administració als processos de contractació amb una «enganyosa posada en escena» que aparentava lliure concurrència, a través de la qual obtenien l’adjudicació contractual per a qui s’havien proposat.

En altres ocasions va ser amb il·lícit auxili d’autoritats i funcionaris que s’obtenia la imposició a l’administració contractant d’increments d’aquests costos a través de la generació arbitrària i injustificada de modificacions contractuals, pròrrogues o a través de l’admissió i satisfacció indeguda de factures no justificades.

Dins d’aquesta operativa, Vicente Huerta va realitzar regals a favor de Serafín Castellano, presumptament, entre d’altres.

El fiscal relata que l’empresari Huerta mantenia «una intensa i corrupta» relació amb Castellano. Ambdós i la família i amics de l’exconseller compartien múltiples activitats d’oci en les quals fixaven la forma de procedir per a lucre del primer i de les seues empreses a propòsit de la contractació pública amb l’administració valenciana.

Huerta, a canvi, realitzava regals i pagaments a Castellano i a qui aquest últim convidava, tot pagat per l’empresari i les seues empreses. S’entenien entre ells mateixos perquè, en benefici d’Avialsa T35, s’ampliaren a costa de fons públics contractes a través de prórrogues indegudes; s’omitira la imposició de penalitzacions per incompliment de les condicions imposades; s’adjudicaren i firmaren contractes sense declarar-los deserts tal com procedia davant l’incompliment de clàusules establides als plecs; i se satisfeien indegudament quantitats importants.

A canvi, Huerta, a través de les seues societats, premiava Castellano amb dies de caça, hotels, viatges o diners en metàl·lic, o fins i tot amb caixes de pernil de màxima qualitat.

Castellano, pel seu compte, hauria intervingut en l’administració regional adoptant iniciatives i decisions econòmicament beneficioses per a Huerta, i va formalitzar nombroses resolucions com a conseller a favor de l’empresari.

L’Advocacia de la Generalitat Valenciana demana 15 anys de presó per a Castellano per presumptes delictes de prevaricació, suborn, malversació, falsedat en document públic i organització criminal; i per a Huerta 12 anys de presó per organització criminal, alteració en concursos públics i suborn.

Pel que fa a la responsabilitat civil, la Generalitat reclama una indemnització provisional de més de 900.000 euros que hauria de ser abonada solidàriament per Castellano, Huerta i la resta d’acusats.

Comparteix

Icona de pantalla completa