Diari La Veu del País Valencià
Juristes Valencians denuncia el «desinterés» de Bolaños per incloure el Dret Civil Valencià en la reforma de la Constitució

L’Associació Juristes Valencians ha denunciat el «desinterés» de Bolaños per incloure el Dret Civil Valencià en la reforma de la Constitució i, per això, ha alertat el president de la Generalitat, Ximo Puig, «del risc que el govern espanyol aprofite el període estival per modificar l’article 49, oblidant-se de la reivindicació plantejada per les Corts al febrer del 2020 per recuperar el Dret Civil Valencià».

L’entitat ha assenyalat que, «pocs dies abans de complir-se el 40 aniversari de la recuperació de l’autogovern valencià, ja que l’Estatut va entrar en vigor el 10 de juliol del 1982», cal recordar que «els precedents estivals de les reformes exprés de la Constitució fetes fins a hui han de constituir un motiu de preocupació per a Puig».

En aquest sentit, Juristes Valencians ha demanat que aquesta reforma es faça «de manera conjunta i com més prompte millor» amb la de l’article 49 de la Constitució, que ha de substituir la paraula «disminuïda» per un terme «més respectuós» amb les persones amb diferents capacitats. De fet, des del Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitats (CERMI-Estatal), ja han manifestat mitjançant una carta al president de les Corts que «no hi ha cap inconvenient» per part seua perquè «la reforma valenciana vaja conjuntament amb la reforma de l’article 49».

Així mateix, l’organització ha mostrat la seua preocupació, «davant del pròxim final de la legislatura», per «la negativa del ministre Bolaños a rebre una delegació de l’AJV, entitat que col·labora amb les Corts en el procés de la recuperació del Dret Civil Valencià».

«Des de febrer, quan ens vam reunir amb la directora general d’assumptes jurídics i constitucionals, estem pendents de celebrar una reunió amb el ministre Bolaños, màxim responsable governamental de la reforma del text constitucional», ha indicat el president de Juristes Valencians, José-Ramón Xirivella. «Han mitjançat per aconseguir aquesta entrevista diferents membres del Consell, del gabinet del president i fins i tot responsables orgànics del PSPV, per això interpretem com un atac a l’autogovern en el 40 aniversari de la seua recuperació, aquesta negativa d’atendre una sol·licitud de reunió respecte d’una reivindicació que compta amb un consens polític, municipal i social superior al de l’accés a l’autonomia l’any 1982, i amb l’única finalitat de recuperar de manera efectiva una competència inclosa en l’Estatut i, per tant, integrada en el bloc de constitucionalitat», ha explicat Xirivella.

Per això, ha pregat al ministre Bolaños que els convoque els pròxims dies a una reunió «per exposar-li els arguments d’aquesta justa reivindicació i que es tramiten conjuntament les dues reformes socials de la Constitució, la de l’article 49 i la valenciana que no pot quedar ajornada més temps davant la voluntat inequívoca dels valencians, als quals el govern espanyol està tractant amb els seus fets com a espanyols de tercera».

Concentració del passat 29 de juny a la plaça de la Mare de Déu de València

Valoració molt positiva de la PNL i la concentració unitària

Així mateix, Juristes Valencians considera que la PNL (Proposició no de Llei) aprovada el passat 30 de juny a les Corts per PP, PSPV, Unides-Podem i Compromís, i defensada de manera conjunta per Verónica Marcos, Ernest Blanch, Estefanía Blanes i Jesús Pla, «reflecteix la preocupació que experimenta la societat valenciana davant la retallada de l’autogovern i de drets civils que patim des de l’any 2016». «La PNL proposa com a fórmula de solució que el Consell es dirigisca al Congrés per reclamar la tramitació urgent i conjunta de les reformes de l’article 49 i la plantejada per les Corts per a la recuperació efectiva del Dret Civil Valencià», ha afegit.

D’altra banda, ha expressat la seua satisfacció per la concentració duta a terme sota el lema «L’hora del Dret del Poble Valencià», el dia 29 de juny, en el 315 aniversari de la publicació del Decret de Nova Planta, a la plaça de la Mare de Déu de València. L’acte, convocat per Juristes Valencians i la Càtedra de Dret Foral de la UV, va comptar amb la participació de més de 800 persones representants d’organitzacions molt destacades de la societat civil (sindicats, empresaris, col·legis professionals, universitats, col·lectius cívics, representants de persones amb discapacitats, pensionistes, cambres de comerç, consumidors, col·lectius culturals i esportius, …).

La clausura institucional va ser a càrrec del president de les Corts, Enric Morera; la consellera de Transparència i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el president de Juristes Valencians, José Ramón Xirivella.

Comparteix

Icona de pantalla completa