Un procés participatiu marcarà l’Estratègia de Retorn de valencians a l’exterior

Segons l’INE, el gener d’enguany hi havia 156.986 residents valencians a l’estranger

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha assenyalat que el Fòrum de Retorn marca el full de ruta per a l’engegada de l'Estratègia de Retorn de valencians a l'exterior al País Valencià, que es definirà a través d'un «ampli» procés participatiu amb «la implicació de tots els agents, ciutadania i persones interessades» per  «consensuar accions que constituïsquen una estratègia de retorn viable i efectiva».

Pérez Garijo, que ha presidit aquest dimecres la primera sessió del Fòrum, ha assenyalat que «conéixer les necessitats i inquietuds de les persones valencianes a l'exterior i mantindre vincles amb elles és fonamental per dissenyar una estratègia de retorn eficient i ajustada a la realitat de l'emigració valenciana».

«És un objectiu que ens van marcar des del principi de la legislatura i que hem anat treballant de manera transversal amb els diferents departaments del govern valencià. Afortunadament, les condicions de molts valencians i valencianes que hagueren de marxar no són les mateixes. A més, la taxa d'atur és menys de la meitat de la del 2015 i, per tant, es donen les condicions per facilitar el retorn», ha indicat.

Així mateix, la consellera ha remarcat que l'avantprojecte de llei de Participació, presentat divendres passat, «regula la participació de les valencianes i els valencians a l'exterior i preveu les mesures de retorn».

Pérez Garijo ha anunciat que la presentació de l'Estratègia de Retorn està prevista per a gener del 2023, després de la celebració del II Congrés dels CEVEX a la ciutat de València el pròxim desembre, en el qual s'abordarà el plantejament en un taller específic amb les comunitats de valencians a l'exterior.

D'acord amb les dades de l'INE, el gener d'enguany hi havia 156.986 residents valencians a l'estranger, la qual cosa suposa un 3,08% respecte de la població resident al País Valencià.

Quant als resultats de l'enquesta, que compta amb 150 registres fins al mes de maig, es desprén que les persones que es plantegen el retorn ho fan per motius familiars i enyorança, i que els principals obstacles que troben són la situació laboral i econòmica.