Diari La Veu del País Valencià
El XIII Humans Fest projectarà més de 60 pel·lícules i documentals internacionals sobre migració i refugi

El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, ha presentat aquest dimecres la programació oficial per a la XIII edició, en la qual projectarà, del 9 al 18 de juny, més de 60 pel·lícules i documentals internacionals que aborden la complexitat de les migracions i el dret al refugi des d’una perspectiva antiracista i de gènere.

«Hem rebut prop de 400 propostes des de molts racons del món. Ha sigut un procés de selecció complicat, però creiem que els treballs triats responen a l’objectiu que ens hem marcat el 2022: abordar les migracions com un dret humà fonamental, mostrar realitats i experiències diverses en aquest sentit, així com despertar un debat constructiu sobre la nostra actitud com a ciutadania global», ha explicat Majo Siscar, directora de Humans Fest, en la presentació del certamen.

En aquesta presentació també han intervingut Mentxu Balaguer, diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València; José María Tomás i Oncle, president de Fundació per la Justícia, que organitza el festival des de 2009, i Miguel Monkc, dissenyador i il·lustrador encarregat del cartell d’enguany. Tots han coincidit a apuntar la necessitat d’un festival com aquest per «conscienciar i reivindicar».

Secció Oficial

Humans Fest consta aquest any de sis seccions a concurs, que comprenen un total de 62 produccions de múltiples orígens, com ara l’estat espanyol, Líban, Perú, Bulgària, l’Iraq, Grècia o Síria, entre altres països.

Independentment de la categoria, moltes sessions de la secció oficial s’acompanyaran d’un col·loqui posterior juntament amb directors i intèrprets.

Així mateix, Humans Fest destaca en 2022 per una «aposta ferma» per l’animació. Prova d’això és que, per exemple, la projecció de clausura serà la multipremiada Flee, que ha sigut nominada als Globus d’Or i favorita per als Oscar.

Els treballs guanyadors seran seleccionats per un jurat format per 20 professionals dels sectors cinematogràfic, periodístic i social. Entre ells, la directora Giovanna Ribes, el director de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, Eduardo Guillot, el periodista Miquel Ramos o l’actriu i activista Asaari Bibang.

En aquest 2022 el festival també organitzarà projeccions gratuïtes a l’aire lliure en tres barris de València: la plaça de Patraix, la plaça del Santíssim Crist de Natzaret i la plaça Jardí de l’Ermita d’Orriols. A això, se sumen 15 projeccions especials fora de concurs, com ara la premiada For Sama per a la inauguració.

Aquestes seran l’avantsala per a diferents taules redones en les quals s’abordaran qüestions clau en matèria de migració, com ara la guerra, la persecució, l’acolliment o la mirada del cinema als conflictes. Serà el cas de, per exemple, Bring it to the people, una estrena mundial que aborda com el racisme ha condicionat la vacunació per la COVID-19 a Nova York.

Així mateix, la XIII edició de Humans Fest inclou una exposició de fotoperiodisme en col·laboració amb el col·lectiu Soroll Photo i la revista 5W. Sota el títol Marcats per l’odi, aquesta mostra aborda les conseqüències socials dels discursos d’ultradreta que alimenten la discriminació en totes les seues formes. Podrà visitar-se a la plaça de Manises des del 9 fins al 20 de juny.

Ucraïna

Humans Fest, que forma part de la Human Rights Film Network, ha decidit cedir un espai del programa a Docudays UA, el festival internacional de cinema documental sobre drets humans d’Ucraïna, que habitualment se celebra cada any durant el mes de març a Kíev, però que enguany no ha sigut possible a causa de la guerra amb Rússia.

Per això, el festival valencià projectarà dos treballs de producció ucraïnesa i també inclourà una trobada per analitzar la situació d’aquest conflicte actualment i el paper de les institucions i la societat civil internacional per construir la pau.

Comparteix

Icona de pantalla completa