Diari La Veu del País Valencià
La marxa LGTB+ torna a València el 25 de juny sota el lema «Davant l’odi: drets i Orgull»

La marxa de l’Orgull LGTB+ torna el 25 de juny amb «moltes ganes» als carrers de València, després de les restriccions pandèmiques, sota el lema «Davant l’odi: drets i Orgull», amb l’objectiu de demostrar que la ciutat és «diversitat» enfront de l’augment dels discursos d’odi.

El coordinador de Lambda, Fran Fernández, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa que la marxa eixirà a les 20 h del Pont de l’Exposició de l’Albereda i acabarà a la plaça de l’Ajuntament, on es llegirà el manifest i tindrà lloc la festa.

A més, ha recalcat que el col·lectiu LGTB+, «i perceben que també la resta de la ciutadania», desitja dir als qui fomenten els discursos d’odi: «No ens representeu, el que ens representa és l’abraçada de la diversitat que es plasmarà en aquesta manifestació».

Fernández ha advertit que «cada vegada hi ha més violents i envalentits» a conseqüència dels discursos d’odi que promou l’extrema dreta, que en molts casos deriven en agressions. Unes agressions que han augmentat des que estan a les institucions. No obstant això, no tenen por d’una contramanifestació, perquè, a més de comptar amb la protecció policial, «es veuria que els violents són pocs».

En aquesta línia, ha lamentat «la reculada de drets» que ha fet que l’estat espanyol passe del segon lloc a l’onzé el rànquing europeu de drets LGTBIQ+ en una dècada, segons l’índex anual Rainbow Europe. «No pot ser que Malta, que és una illa minúscula, dispose d’una legislació més garantista», ha assenyalat.

Per això, urgeix l’aprovació d’una Llei integral trans que assegure una protecció en tot l’Estat i que la igualtat i els drets no depenguen de la comunitat en la qual es visca. És diferent «si resideixes a Castella i Lleó, amb un vicepresident, Juan García-Gallardo, que en un tuit va demanar “heterosexualitzar” el futbol perquè s’ha convertit en un esport ple de “maricons” o ataca les persones amb discapacitat, o si vius en una ciutat amb un govern amable com València».

Setanta entitats

Els organitzadors esperen superar els 50.000 participants de la marxa de l’any passat en favor de les persones trans, una vegada superada la por a la pandèmia, i es preveu que més de 70 entitats desfilen darrere de la pancarta i se sumen a les reivindicacions del col·lectiu LGTB+ valencià.

La manifestació conclourà amb la festa a la plaça de l’Ajuntament amb Liz Dust i Tracy Pop com a mestres de cerimònia, i Lara Sajén com a estrela convidada. El fermall final el posarà un castell disparat per Pirotécnia del Mediterrani a mitjanit.

Com a novetat, l’Orgull d’enguany estarà representat per tres cartells amb la imatge d’una persona LGTB+ agredida per la seua orientació sexual o identitat de gènere: Kiara Figueredo és una dona que va vindre de Cuba i és l’activista trans que posa el rostre «per travelo»; Eva Ferriols posa el rostre «per bollera», professora d’institut i part de Lambda, i Adrián Mora és arquitecte i activista digital LGTB+, i posa el rostre «per maricó», que va ser l’última paraula que el jove Samuel Luiz va escoltar abans de morir a conseqüència d’una palissa a la Corunya. La campanya ha sigut ideada i realitzada per l’estudi de disseny i comunicació Xinxeta.

A més, al llarg de tot el mes, hi haurà, dins del programa oficial de l’Orgull, diferents activitats organitzades per Lambda o per altres entitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa