Diari La Veu del País Valencià
Reclamen a l’Ajuntament de València que facilite les llicències d’instal·lacions fotovoltaiques a Ciutat Vella

Ca Revolta, Som Energia, AeioLuz, Xicoteta Energia reclamem a l’Ajuntament de València «que passe ja a l’acció per alleugerir de manera urgent els tràmits administratius de concessió de llicències d’instal·lacions fotovoltaiques que estan pendents a Ciutat Vella des de fa temps».

L’abril del 2021, les cooperatives de consum d’energia verda Som Energia, AeioLuz i Xicoteta Energia van llançar el projecte Generador València Solar, una convocatòria per a entitats de l’economia social, de la qual va resultar beneficiària Ca Revolta, que podrà gaudir de manera gratuïta d’una instal·lació solar fotovoltaica de 2kWp. El passat octubre es va presentar a l’Ajuntament de València la imprescindible sol·licitud de llicència.

Per la seua banda, l’Ajuntament ha promogut al llarg del mes de maig el Fòrum Urbà València 2030, amb l’objectiu de validar amb la ciutadania l’estratègia urbana d’actuacions dirigides a aconseguir un desenvolupament sostenible, integral, innovador, compartit i transformador de la ciutat amb l’horitzó de l’any 2030. Hi destaca l’aposta per un nou model energètic sostenible i per la promoció de l’autoconsum, finalitats a les quals contribuirà la instal·lació de plaques fotovoltaiques que donen servei a les llars i els permeten generar la seua pròpia energia.

Tanmateix, Ca Revolta i les tres cooperatives han assenyalat que «les restriccions existents per a aquestes instal·lacions en l’àmbit de Ciutat Vella suposen una important contradicció amb la voluntat del consistori». Més en concret, han indicat, «amb la publicitat que en fa», ja que «les imatges de la instal·lació que l’Ajuntament va dur a terme a la Casa del Punt de Ganxo, a la plaça de l’Almoina, en ple centre de l’àmbit urbà referit, van servir en el seu moment per ressaltar la voluntat municipal de promoure l’ús d’energies renovables en la ciutat i reduir el cost de la factura elèctrica».

Per això, han remarcat que «el que val per als edificis municipals hauria de servir igualment, o amb major motiu, per a la ciutadania». Però «en la pràctica resulta quasi impossible per a una persona o entitat de Ciutat Vella aconseguir una llicència per a instal·lar una placa fotovoltaica, com és per exemple el cas de Ca Revolta, que està esperant una contestació des del passat octubre», han denunciat.

En aquest sentit, han explicat que, atés que «fa anys que està declarada l’emergència climàtica i totes les alarmes estan activades, cal sumar voluntats i esforços en la tasca urgent de mitigació i d’adaptació a tot el que l’espècie humana està provocant». I la societat civil organitzada ha d’«engegar tots els mecanismes possibles per a conscienciar i sensibilitzar, però sobretot actuar».

Per tant, han exigit al govern municipal «que facilite instal·lacions solars com les que estan pendents en Ciutat Vella des de fa temps, perquè aquesta lluita ens involucra a totes i tots: institucions i ciutadania».

Comparteix

Icona de pantalla completa