Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament d’Alacant «recorda» les víctimes del bombardeig feixista en un acte de dos minuts

Alacant recorda cada 25 de maig les víctimes del bombardeig de l’aviació feixista italiana contra el Mercat Central de la ciutat, que es va produir tal dia com aquest de 1938, en el context de la Guerra d’Espanya. La memòria per homenatjar les víctimes, que en van ser 300, es va reforçar fa poc més de deu anys gràcies al treball de la Comissió Cívica per la Memòria Històrica, que van empentar perquè s’instal·lara un monument a la plaça del mercat i perquè aquesta es rebatejara com a plaça 25 de maig, tal com es denomina hui. En aquell moment, l’actitud de la llavors alcaldessa Sonia Castedo, del PP, ja evidenciava la seua incomoditat davant tal exigència, atès que es va negar a incloure la paraula «feixista» en la placa commemorativa, que es referia al bombardeig provocat, precisament, per l’aviació feixista italiana. Finalment, la paraula es va inserir en la placa commemorativa, tots i els seus intents per evitar-ho.

Anys més tard, el Partit Popular, que ostenta l’alcaldia de la ciutat a través de Luis Barcala, ja no fa explícit el seu rebuig a aquesta mena d’homenatges, si bé la seua absència evidencia que no s’hi sent còmode. Ni l’alcalde Luis Barcala, ni el president de la Diputació Carlos Mazón –també líder del PP valencià–, ni cap membre destacat del PP ha fet acte de presència. Només Julia Llopis, regidora d’Educació, hi figurava amb discreció. Per descomptat, cap representat de Vox ha passat pel Mercat Central.

Qui sí que s’ha fet visible gràcies a aquestes absències ha sigut Ciutadans, que ha comptat amb Antonio Manresa, regidor de Cultura i portaveu taronja a l’Ajuntament, qui ha presidit l’acte amb la lectura d’un manifest ben curt i amb la lectura d’un poema de Miguel Hernández. Al seu costat hi havia la vicealcaldessa Mari Carmen Sánchez, del seu mateix partit. Alumnes del conservatori Òscar Esplà també han interpretat una cançó de corda.

La brevetat i la immediatesa de l’acte ha despertat la crítica de Rosa Pérez Garijo, consellera valenciana de Transparència, Participació i Qualitat Democràtica amb Unides Podem. Era l’autoritat més destacada present en l’acte, amb permís d’Araceli Poblador (PSOE), delegada del Govern espanyol a Alacant. Garijo ha criticat la «desmemòria» reflectida en un acte tan breu, i l’oposició local, que comptava amb els seus principals representants a l’acte –els portaveus del PSPV, Compromís i Unides Podem, Francesc Sanguino, Natxo Bellido i Xavier López respectivament–, han relacionat la nul·la solemnitat de l’acte amb els vincles entre PP, Cs i Vox, partits interdependents per aprovar els pressupostos locals o ordenances com la polèmica «de convivència cívica», que permet multar persones sense sostre que dormen al carrer o dones prostituïdes.

Per acabar-ho d’adobar, les autoritats locals han impedit que Rosa Pérez Garijo intervinguera oralment en l’acte, tal com han denunciat des d’Unides Podem. En definitiva, un acte de memòria històrica descafeïnat pel consistori alacantí.

Comparteix

Icona de pantalla completa