El decret de les renovables encara la convalidació aquest dijous

En cas d’aprovar-se, les mesures que s’hi inclouen continuarien en vigor

El decret llei de mesures urgents en resposta a l'emergència econòmica i energètica originada per la guerra d'Ucraïna, conegut com a «Decret òmnibus», encara la convalidació al ple de les Corts amb el previsible vot a favor dels tres partits del Botànic, però queda en l'aire si tindrà continuïtat com a projecte de llei, com demanarà l'oposició.

El decret llei es va aprovar el passat 22 d'abril i va entrar en vigor des que es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Aquest dijous es vota la convalidació: en cas d'aprovar-se, les mesures que s'hi inclouen continuarien en vigor.

Si es decideix tramitar-lo com a projecte de llei, s'obriria un procés legislatiu a partir del text del decret (que continuaria en vigor). Si s'aprovara la  llei, es modificaria el decret, però en cas de no tirar avant la norma, el decret continuaria vigent.

En aquests moments, el PSPV votarà a favor del decret i en contra de tramitar-lo com a projecte de llei; el PP, Cs i Vox s'oposaran al decret, però proposaran que es debata com a projecte de llei. Compromís aposta per convalidar el decret i després donar-li continuïtat amb una llei de sobirania energètica diferenciada d'aquest projecte.

El vot que queda en l'aire és el d’Unides Podem, que admet que votarà a favor i que apunta que el fet que en acabat es tramite com a projecte de llei o com una altra llei, com proposa Compromís, és una opció «com tantes altres». Així, Blanes ha remarcat que estan «totalment a favor de l'ampliació de les instal·lacions d'energies renovables», però s'ha preguntat quina és la «possibilitat, espai o eina millor» per incloure les seues reivindicacions. També ha valorat que es pot arribar a acords en altres lleis, projectes o tramitacions, com seria incloure alguna de les seues reivindicacions en la llei d'acompanyament.

En aquest sentit, ha defensat que cal reforçar l'autonomia municipal, perquè la capacitat de decisió està «bastant minvada», i la protecció del territori, perquè el fet que siguen energies renovables «no significa que siguen innòcues». Així mateix, ha reclamat treballar per potenciar l'autoconsum i les cooperatives en contra de les macroplantes. A més, ha advertit que cal evitar que les normes per agilitzar tràmits deriven en «una falta de control» i suposen «un risc d'especulació i de saturació a l'Administració». 

Durant el ple, el portaveu del PSPV, José Muñoz, ha demanat la convalidació del decret perquè és «la gran oportunitat valenciana per posar-se al capdavant de les economies i regions europees» o, en cas contrari, suposarà «delimitar el futur dels valencians».

Als corredors, la síndica socialista, Ana Barceló, ha indicat que el president, Ximo Puig, va plantejar fa unes setmanes un pacte per l'energia a tots els grups i ha indicat que «el punt de partida és bo», perquè «no es discuteix la necessitat d'agilitar tota la tramitació per aconseguir com més prompte millor l'autosuficiència».

Per part de Compromís, la síndica ha remarcat que «no cal donar una resposta d'urgència només, sinó estructural», i detallar com es distribuirà l'energia, com es comercialitzarà i com arribarà a les famílies. Per això, ha advocat per plantejar una llei de sobirania energètica en la qual es marque «tota l'estructura» de la producció i distribució al País Valencià i «actuar d'una manera constructiva». Ha demanat que aquesta llei es tramite en un «termini curt».

El portaveu d'Hisenda del PP, Rubén Ibáñez, ha dit que aquest decret és «una barbaritat normativa que recorre a una aparent i extraordinària necessitat de fer-lo amb gran rapidesa amb la finalitat de tapar el ridícul més gros de la història amb el decret 1 que mai es va arribar a publicar per les objeccions de l'Advocacia». «És la II part d'un gran nyap, plena de vulneracions normatives i de respostes ineficaces», ha afegit.

D’altra banda, la síndica de Ciudadanos, Ruth Merino, ha assenyalat que «el tripartit ha convertit el decret de les energies renovables en un calaix de sastre on tot val per a colar mesures partidistes que no tenen a veure exclusivament amb les solucions que necessiten els valencians per fer front a la crisi energètica».