Diari La Veu del País Valencià
Mig miler de persones es concentren a Antella contra la venda d’aigua del Xúquer a Almeria

Uns 500 agricultors i regants s’han manifestat aquest dissabte a Antella (Ribera Alta), localitat on es troba ubicada la Sèquia Reial del Xúquer, per protestar contra la intenció de vendre aigua d’aquest riu a una empresa situada a Almeria. Aquest propòsit, segons els manifestants, no es pot convertir en una realitat quan les necessitats d’aigua en el sector primari valencià no estan, ni de bon tros, cobertes.

Precisament, els manifestants s’han reunit a l’esmentada Sèquia Reial amb el suport d’una vintena d’associacions ecologistes, sindicals i socials i també amb la presència de polítics destacats, com ara la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; la diputada a les Corts Graciela Ferrer, la diputada provincial Mentxu Balaguer –les tres de Compromís–, el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Pelàez (PSPV); el president del Consorci de Residus, Voro Montaña; així com els alcaldes i alcaldesses d’Alzira, Carcaixent, Manuel, Càrcer, Antella, Alcàntera del Xúquer i regidors i regidores d’una vintena de municipis de la Ribera. També hi havia Eduardo Martí en representació de la Unió de Llauradors.

Els presents han llegit el manifest «No a la venda d’aigua del Xúquer cap a Almeria», en el qual han lamentat que aquest riu es troba en una situació de «sobreexplotació». «Li han pegat tants mossos els últims anys que es va aproximant la seua mort, sense que les administracions responsables facen res per impedir-ho, sinó tot el contrari: propicien noves agressions».

La principal denúncia que es fa és la intenció de posar en marxa «una operació de cessió de drets d’ús d’aigua de la Sèquia Reial del Xúquer en favor de la societat Aguas de Almeria SA», que serviria per enviar a aquest territori 10 hectòmetres cúbics anuals durant cinc anys. «Un total de 50 hectòmetres cúbics, cosa que és un transvasament en tota regla», diuen els manifestants.

· Fotogaleria de la concentració.

Segons els concentrats, aquesta operació es planteja «en una situació de sobreexplotació del Xúquer», que segons el Pla Hidrològic «té un dèficit de 250 hectòmetres cúbics anuals per atendre drets d’aigua legalment reconeguts. I el mateix pla», afegeixen, «preveu que com a conseqüència de la disminució de recursos el dèficit serà superior a 300 hectòmetres cúbics l’any».

Alhora, tal com es llegeix al manifest publicat pels manifestants, el Pla Hidrològic «ha agreujat, encara més, la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental, principal responsable del declivi del Xúquer en les últimes dècades, i la Confederació Hidrogràfica ha optat per mantindre i ampliar les assignacions que superen la recàrrega natural de l’aqüífer».

També lamenten que els cabals ecològics per al Xúquer «són insuficients, ja que les modificacions proposades no arriben a compensar la pèrdua de cabals provocats per la modernització de regadius». Segons indiquen, la situació del cabal és especialment preocupant en els trams d’Antella, Sueca, Cullera i la desembocadura. «I mentre estem lluitant per augmentar les assignacions a l’Albufera, altres pensen en vendre la nostra aigua».

Per tot això, i també per mantenir «una alimentació de qualitat amb productes de proximitat» i garantir «una agricultura respectuosa amb el medi ambient», els manifestants exigeixen al Ministeri espanyol de Transició Ecològica, en mans de Teresa Ribera (PSOE), i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, «que no autoritzen cap cessió de drets d’aigua de les assignacions per als regadius tradicionals de la Sèquia Reial del Xúquer si no és per a atendre les finalitats ambientals del Xúquer o de l’Albufera». També demanen al Consell que «s’opose fermament a aquesta operació», reclamen al Ministeri esmentat que «pose en marxa les mesures necessàries per revertir la situació actual de sobreexplotació i els impactes negatius sobre els cabals base del riu Xúquer» i es comprometen a treballar «activament per la defensa dels nostres rius, zones humides, aqüífers i ecosistemes associats».

Entre les organitzacions que donen suport a aquestes demandes hi ha Acció Ecologista – Agró, CCOO, Ecologistes en Acció, Escola Valenciana, Intersindical, Per l’Horta, UGT, Unió de Llauradors o Xúquer Viu, entre moltes altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa