Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana establir un vol diari com a mínim entre València i Menorca

Compromís i Més per Menorca han presentat una proposta de resolució per instar el Govern espanyol a establir una ruta entre València i Menorca amb freqüència mínima d’un vol diari i la fixació d’una tarifa de referència amb un preu màxim.

Ho han anunciat Nathalie Torres i Josep Castells, diputats de Compromís i Més per Menorca a les seues respectives cambres de representants, aquest dijous a les Corts valencianes. Amb aquesta proposta també insten el Govern espanyol a instaurar mesures de control en els trajectes aeris entre Eivissa i València.

En ambdós casos, diuen, cal «identificar i evitar l’especulació de preus per part de les companyies aèries aprofitant el mecanisme de descompte de resident».

Segons han exposat en el text tramitat, «el País Valencià i les Illes Balears són territoris amb importants vincles històrics, econòmics i socials», i han recordat la cimera Illes Balears-Comunitat Valenciana celebrada al juliol de l’any passat, que «va posar de manifest la necessitat de reforçar la interconnexió» entre els dos territoris.

Malgrat la necessitat de vertebració, «la ruta aèria que connecta València i Eivissa pateix una important especulació en els preus per part de les companyies que hi operen, que perjudica sobretot els ciutadans que resideixen a la pitiüsa major, molts dels quals són d’origen valencià i volen molt freqüentment a la península per vincles familiars».

Compromís també posa de manifest que «s’ha detectat que un vol d’Eivissa a València pot eixir fins a sis vegades més car que agafar un vol en el sentit oposat». «Com que el descompte no va acompanyat de preus màxims en les tarifes i els residents paguen el 25% del preu real, les companyies aèries poden incrementar els preus sense patir un descens de la demanda a costa dels consumidors i de l’import que destina el Govern de l’Estat a finançar el descompte per a residents». És aquesta especulació la que, asseguren, «provoca un greuge per als valencians residents a l’illa», i demanen que l’Estat prenga mesures per a evitar aquesta especulació «subvencionada pel mateix Estat per mitjà del descompte de resident».

Pel que fa a la connexió entre el País Valencià i Menorca, les formacions signants constaten que aquesta illa «és la més gran de l’arxipèlag amb una pitjor connectivitat des del País Valencià», malgrat «la gran quantitat de valencians» residents. Durant bona part de l’any, diuen ambdós partits, «només es programa una freqüència setmanal», i «les tarifes d’aquesta ruta aèria tampoc afavoreixen l’intercanvi».

Per tot això, Compromís, amb el suport de la formació ecosobiranista Més per Menorca, ha presentat una proposta de resolució a les Corts perquè el Consell de la Generalitat Valenciana inste el Govern espanyol a adoptar mesures de control de preus en la ruta aèria entre Eivissa i València i perquè els vols entre Menorca i València tinguen més regularitat i un preu màxim per trajecte per evitar l’especulació.

Comparteix

Icona de pantalla completa