Anna Oliver és elegida nova presidenta de la Federació Llull i pren el relleu de Jordi Cuixart

ACPV, Òmnium i Obra Cultural es reuneixen a València per aprovar el nou pla de treball i renovar la Junta Directiva

Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), ha estat elegida nova presidenta de la Federació Llull i pren el relleu de Jordi Cuixart, expresident d’Òmnium Cultural. Així ho han decidit les tres entitats que formen la federació -ACPV, Òmnium i Obra Cultural Balear OCB- en la reunió d’aquest dissabte a València per aprovar el nou pla de treball i renovar la Junta Directiva.

Amb aquesta renovació de càrrecs, les entitats han assenyalat que «inicien una nova etapa d’impuls i rellançament de la Federació Llull marcada per la defensa de la llengua en el marc dels Països Catalans, entre altres». També han indicat que «actuaran de manera coordinada» als tres territoris per enfrontar-se a «les agressions judicials al català a l’escola». En aquest sentit, dissenyaran una «estratègia coordinada de resposta» i un «programa de política lingüística per fer front a l’emergència i garantir els drets lingüístics de la ciutadania».

La Federació ha qualificat la darrera sentència que imposa el 25% de castellà a les aules de Catalunya «d’atac molt greu a la llengua catalana», i ha demanat «unitat d’acció de la societat civil i de les institucions per defensar i blindar el català a l’escola».

«Ens cal que els tres governs, del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears, defensen la seua ciutadania dels atacs frontals als nostres drets lingüístics, governant perquè es complisca l’oficialitat del català. Mentre això no ocórrega, la Federació Llull continuarà treballant coordinament per a no ser tractats com a ciutadans de segona», ha afirmat Oliver.

Per part seua, el president d’Òmnium, Xavier Antich, ha remarcat que «quaranta anys després,
els atacs lingüístics obliguen a recobrar-nos en la unitat, especialment des de la societat civil». «En l'any Fuster, reforcem el marc de referència dels Països Catalans i el compromís amb la Federació Llull per continuar defensant la llengua i la cultura, la cohesió social i la llibertat», ha afegit.

Al seu torn, el president de l’Obra Cultural Balear, Joan Miralles, ha fet una crida a
treballar plegats: «Encara que la realitat sociolingüística, política i social dels territoris de parla catalana no és homogènia els reptes i problemes als quals ens enfrontem són comuns». «A les Illes Balears, tenim l'experiència que només des de la unitat, la força de la gent i la societat civil organitzada, és possible fer front als atacs contra la llengua i la cultura i, per això, la feina comuna a través de la Federació Llull és més necessària que mai».

Junta Directiva de la Federació Llull | Foto Prats i Camps | ACPV


Al costat de la presidenta Anna Oliver; Joan Miralles, des del febrer al capdavant de l’Obra Cultural Balear, ocuparà la vicepresidència de la Federació Llull; Xavier Antich, president d’Òmnium també des del febrer, serà el nou secretari tresorer; Blanca de Llobet i Jordi Arcarons
-Òmnium-, Toni Gisbert i Josepa Costa -ACPV-, i Lena Serra i Toni Llabrés -OCB-, ocuparan les diferents vocalies que completen la Junta Directiva de la Federació.

Línies de treball

Aquesta nova etapa d’impuls de la Federació Llull inclou també les següents línies de treball: inclouen: la celebració de l’Any Fuster amb un acte simultani a les tres capitals (València, Barcelona i Palma de Mallorca); enfortir, consolidar i ampliar les iniciatives culturals conjuntes ja existents (Sopar Estellés, Flama de Canigó i Focs de Sant Joan, entre altres); impulsar noves iniciatives culturals coordinades, com ara el projecte VOC - Versió Original en Català, que té com a objectiu estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, contribuir a la seua difusió i ampliar-ne el públic; el diàleg amb les institucions dels tres territoris per a estimular la seua col·laboració efectiva, particularment en els àmbits de llengua i cultura, i el treball conjunt per garantir el respecte a la llengua catalana en les disposicions legals d’àmbit estatal, com ara, de forma immediata, la Llei de l’audiovisual en tràmit parlamentari.