Diari La Veu del País Valencià
Junqueras visita Alacant i proposa constituir una alternativa que evite una alcaldia de PP i Vox

Amb el propòsit d’aglutinar sensibilitats que confluesquen en una candidatura unitària a l’Ajuntament d’Alacant, Oriol Junqueras ha visitat Alacant el matí d’aquest dimarts per a reunir-se amb els moviments socials. Una desena de col·lectius han rebut el president d’Esquerra Republicana, amb el qual s’han reunit a la terrassa d’una cafeteria del Mercat Central d’Alacant. Sindicats, entitats per la diversitat, per la llengua, plataformes ecologistes o per la memòria històrica han explicat les seues inquietuds i preocupacions a Junqueras, que en tot moment anava acompanyat de Josep Barberà, dirigent d’Esquerra Republicana del País Valencià; i de Mikel Forcada, candidat del partit a l’alcaldia de la ciutat si la formació es presenta en solitari a les eleccions municipals.

Aquest, segurament, no és el propòsit d’Esquerra Republicana, que ha fet una crida a aglutinar diferents sensibilitats polítiques i socials per a «desembarcalar» l’alcalde, ha dit Mikel Forcada en referència al cognom del primer edil, Luis Barcala, del PP, qui governa amb Ciutadans i amb el suport extern de Vox, partit que podria créixer en les pròximes eleccions gràcies a la previsible davallada de la formació taronja.

Per evitar un govern local del PP i de Vox, deia Junqueras, «cal una candidatura que sigui el més àmplia possible. L’alternativa és perdre», alertava. Els representants d’entitats que compartien taula amb Junqueras reflectien bé aquesta diversitat: de Comissions Obreres al moviment LGTBI Alicante Entiende, passant per Acció Cultural, Escola Valenciana o Ecologistes en Acció. Tots ells han pogut plantejar preocupacions a Junqueras, com ara «la incapacitat de marcar relat propi davant la dreta» en qüestions com el del transvasament Tajo-Segura; o també la inquietud pel dèficit en infraestructures o en matèria d’infrafinançament.

Els mitjans que han assistit posteriorment per atendre Junqueras li han preguntat per temes d’àmbit estatal, com ara l’espionatge, la destitució de la directora del CNI o les últimes informacions sobre les presumptes reunions de l’expresident Puigdemont amb emissaris russos durant la tardor del 2017. Junqueras ha condemnat l’espionatge, ha dit que «cal exigir transparència i que s’assumeixin responsabilitats», així com ha sentenciat que «és normal que el Govern espanyol treballi per a restaurar confiances». Sobre l’afer Puigdemont, el dirigent d’ERC ha assegurat que el seu partit «només té com a interlocutors països i institucions democràtiques». I pel que fa a Alacant, preguntat pel paper de la seua formació a la ciutat, ha contestat que «estem convençuts que les nostres propostes són les més útils per al conjunt de la ciutadania i a la ciutat d’Alacant, amb barris com Joan XXIII, hi ha moltes necessitats que cal cobrir. Hi ha molt treball per fer i estic segur que podem fer un paper».

Comparteix

Icona de pantalla completa