Diari La Veu del País Valencià
«El ionqui dels diners» denuncia pressions per acusar polítics: «Havia de dir que sí a tot»

L’exgerente d’Imelsa, Marcos Benavent, autodenominat «el ionqui dels diners», s’ha mostrat penedit davant el tribunal que el jutja per la peça de Thematica del cas Imelsa i ha denunciat «pressions» per acusar polítics, empreses i partits: «Durant sis anys havia de dir que sí a tot (…) La qüestió era perjudicar tota la gent possible».

Benavent s’ha pronunciat així en la segona sessió del judici que se segueix a l’Audiència de València per aquesta peça en la qual hi ha nou acusats pel presumpte desviament de fons per a l’abonament de campanyes electorals del Partit Popular en les eleccions municipals del 2007 i en les generals del 2008, així com per presumptes irregularitats en adjudicacions de contractes municipals.

L’acusat, amb semblant seriós i amb papers a la taula, el primer que ha fet és a dir a la presidenta del tribunal que els fets pels quals està assegut en el banc dels acusats «no són certs». Després d’això, ha advertit que únicament anava a respondre a les preguntes formulades pel seu lletrat i la resta d’advocats els acusats dels quals no s’han conformat amb Fiscalia.

En aquest moment, el ministeri públic ha deixat constància de les diferents declaracions que ha prestat Benavent al jutjat en què assegurava que no havia rebut coaccions ni amenaces pel que narrava. Es dona la circumstància que l’acusat va modificar la seua versió acusatòria fa uns mesos, quan va canviar d’advocat, i va assegurar que els enregistraments que van originar la causa havien sigut manipulades.

A preguntes de diverses defenses, Benavent ha demanat perdó «a tanta gent» per les seues acusacions inicials que ara no manté. «Les meues declaracions van ser en circumstàncies especials, manipulades per mi, en connivència per la meua exdefensa i en col·laboració amb la Fiscalia, on se’m van prometre coses, rebaixes substancials de penes i de no ingresse a la presó», ha assegurat.

I ha prosseguit: «A mi quan em van citar per a una declaració en el jutjat, cinc minuts abans d’entrar, em va citar la Fiscalia i em va dir que estaven en una investigació molt profunda que afectava molta gent i em van preguntar si volia col·laborar. Si col·laborava, hi hauria rebaixes substancials de pena, fins a dos graus. Com jo ja col·laborava anteriorment, vaig acceptar».

A partir d’ací, ha afegit, hi havia un guió i «la qüestió era perjudicar tota la gent possible, ja foren polítics, empreses, persones, partits, etc. A tothom. Com més gran fora això, millor per a tots».

«Arribava a la Guàrdia Civil i hi havia algun guió predeterminat. Després d’hores de declaració, em posaven un paper i jo deia que sí. El que volia era acabar prompte i tornar a casa», ha afegit moments abans d’enaltir el treball de l’UCO, sobre la qual ha mostrat el seu «respecte» per la seua «professionalitat».

En aquest moment, l’acusat ha afirmat que no se sentia bé, ja que no estava «en plenes facultats» i ha posat l’exemple que quan el van citar a declarar el dia que van detindre a l’expresident de la Generalitat i exministre amb el PP Eduardo Zaplana pel cas «Erial», no havia dormit en tota la nit: «No estava en condicions de declarar res. Estava amb uns amics i havia estat tota la nit sense dormir», ha afegit.

D’altra banda, l’acusat ha negat que Imelsa pagara cap mena de factura al PP ni a cap partit: «Era impossible que es pagara per part d’Imelsa cap factura a cap partit. L’interventor no podria donar viabilitat a aquestes factures», ha asseverat.

«No tinc res a veure ni sé res del PP de Montcada ni de Vilamarxant ni de Juan José Medina. Imelsa no va pagar cap factura al PP», ha dit. També ha afegit que desconeix si Thematica era afí al PP. «Crec que Thematica ha treballat per a tots els governs de tots els colors de tota Espanya. La seua experiència en esdeveniments està més que demostrada», ha postil·lat.

Interpel·lat per si alguna empresa va poder sol·licitar el pagament per part d’Imelsa de les campanyes del PP a Montcada i Vilamarxant, Benavent ha dit que no té «ni idea». «Ho desconec». Ha manifestat que Medina, acusat en el procediment, no va parlar amb ell per orquestrar cap pagament de campanya, ni tampoc l’expresident del PP provincial de València i exalcalde de Vilamarxant Vicente Betoret -no imputat en el procediment en haver prescrit els fets-.

Assegurança de vida

Una part de l’interrogatori a Benavent s’ha centrat en els enregistraments que va fer a altres persones i que va entregar posteriorment a la Guàrdia Civil i a la Fiscalia. Sobre aquest tema, ha manifestat que les va fer «com a assegurança de vida» i que les emmagatzemava en el xalet del seu exsogre.

Ha indicat que cada vegada que utilitzava els enregistraments, els manipulava: «Eren diversos USB on hi havia informació meua, correus, fotografies i qüestions privades. El meu exsogre sabia on estaven i en algun moment li vaig dir que servien com a assegurança de vida per si ens passava alguna cosa», ha afirmat. «Les gravava en un Nokia i en una gravadora de cinta normal. Les introduïa a l’ordinador, les manipulava, tallava i enganxava el que m’interessava», ha explicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa