Diari La Veu del País Valencià
Lambda insisteix en la necessitat d’una llei trans estatal i convoca una concentració aquest dijous a València

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, ha insistit en la necessitat d’una llei trans en l’àmbit estatal perquè les persones trans tinguen els mateixos drets que la resta de la societat «sense qüestionar constantment la realitat que viuen» i ha convocat una concentració davant de l’Ajuntament de València aquest dijous a les 19 hores en la qual es llegirà el Manifest del Dia de la visibilitat trans 2022.

Un dels coordinadors del Grup d’Assessorament en Temes Trans de Lambda, Airto Granell, ha assenyalat que les lleis trans -valenciana i estatal- només són el primer pas «perquè les persones trans puguem tindre l’espai que ens correspon per dret propi en un estat democràtic».

El segon pas és l’aplicació de mesures concretes, especialment en àrees com ara la sanitat, l’educació i el treball. Encara que la transsexualitat ja no és considerada una malaltia per l’OMS des del 2018, les persones trans continuen sent «medicalitzades i tutelades per una societat cisheteronormativa», han explicat.

En l’àmbit educatiu, les persones trans compten amb una alta taxa d’abandó escolar per les situacions d’assetjament i discriminació que pateixen. Situacions que «en alguns casos acaben desgraciadament en suïcidi», afirma el coordinador del GATT. «Encara cal recordar-los que compten amb el suport de les entitats LGTB+», ha indicat.

L’abandó primerenc dels estudis té com a conseqüència una menor preparació i, per tant, accés a ocupacions de baixa qualificació. Fins i tot amb estudis superiors, «els resulta difícil demostrar la seua qualificació si es va fer conforme al sexe assignat, per la qual cosa algunes persones prefereixen accedir a ocupacions de menor qualificació o invisibilitzar-se en l’accés a l’ocupació». «Tampoc es respecten els permisos mèdics que aquestes persones necessiten durant la seua transició», ha afegit. La xifra d’atur entre les persones trans se situa al voltant del 80% a l’Estat. Per tant, cal un pla de xoc per a l’ocupació, que incentive la contractació de persones trans, i l’aplicació de plans de diversitat i sensibilització en les empreses.

Campanya contra la transfòbia

Finalment, «perquè la igualtat legal es transforme en igualtat real és imprescindible el suport de la majoria social i el respecte de tota la societat». Per això, el col·lectiu ha llançat en les xarxes de Lambda una campanya contra la transfòbia i els prejudicis que es tenen sobre les persones trans amb missatges com ara «Soc trans, i què passa si es nota?», «Els meus genitals no em defineixen (i no són de la teua incumbència)» o «Si pensem diferent, per què no dialoguem?».

En aquest sentit, l’augment de les agressions, asseguren des de Lambda, és conseqüència directa dels discursos d’odi institucionalitzats que es dirigeixen contra les persones trans binàries i no binàries, que després es reprodueixen a títol particular al carrer i a les xarxes socials.

Comparteix

Icona de pantalla completa