Assetjament per xarxes a Arturo Valls per oposar-se a l’ampliació del port

El suport del còmic a la manifestació del 16 de juny ha despertat les ires de l’extrema dreta

«En plena alarma climàtica, l'ampliació del port de València no és la més adequada», explica l'actor i presentador de televisió valencià Arturo Valls en un breu vídeo difós per la Comissió Ciutat-Port, la plataforma ciutadana que s'oposa a l'ampliació d'aquesta infraestructura, per tal de convocar a la manifestació del 16 de juny.

El missatge de Valls s'ha fet viral de forma rapídissima a les xarxes socials i en poc més d'un dia ja superava les 115.000 visualitzacions a Twitter i les 25.000 a Instagram, amb centenars de comparticions i milers de «m'agrada». Aquest impacte, però, ha tingut el seu costat negatiu i juntament amb els missatges d'agraïment i suport, també n'han aparegut desenes de rebuig.

Alguns es limiten a repetir els arguments de l'Autoritat Portuària, com el fet que «l'ampliació ja està feta sense que s'hagen notat cap efecte advers», una afirmació que és falsa en ambdós sentits: en primer lloc encara falta construir una plataforma de la mida de 140 camps de futbol, sinó que a més, la part del dic nord que ja va construir-se sí que està afectant les platges del sud de València, que cada any s'han de regenerar afegint arena, una situació que s'agreujaria si l'obra es consuma.

Altres perfils, sovint anònims i de difusió de continguts ultradretans i blavers, han iniciat un allau de tuits insultant Valls amb els mantres habituals de l'extrema dreta: des de que l'oposició a l'ampliació és una «jugada catalanista» perquè el port de València no supere el de Barcelona fins a negar l'existència de l'emergència climàtica. Tampoc han faltat amenaces més o menys velades.

Ja en el passat s'ha documentat l'ús del ciberassetjament per part de perfils vinculats a l'Autoritat Portuària. Diversos periodistes han hagut de patir aquest tipus d'accions coordinades per publicar notícies que no afavorien els interessos de l'ampliació. També polítics oposats a l'ampliació han rebut aquest tipus de pressions, com per exemple l'exdiputada i actual regidora de València per Compormís, Papi Robles, a qui, des del perfil oficial de l'Autoritat Portuària, se li va demanar «csnya i garrot»(sic).

Açò, però, no ha aturat els suports a la Comissió Ciutat-Port, i hui mateix ha estat l'escriptor Rafa Lahuerta qui ha publicat un nou vídeo cridant a la manifestació.