Diari La Veu del País Valencià
El poble valencià en què ha guanyat Vox

Un dels grans triomfadors de la jornada electoral del diumenge va ser la ultradreta de Vox. Amb més de 300.000 vots, la candidatura de Carlos Flores Juberías va ser el segon partit que més va créixer, només superat pel PP, obtenint un 7,6% dels suports que va acaparar fa ara quatre anys. La traducció va ser la suma de tres diputats, 13 en total, que serviran perquè Carlos Mazón –del PP– puga ser investit president de la Generalitat.

Si es fa cas de les dades, el creixement de Vox en l’àmbit territorial està generalitzat. Però hi va haver una localitat al País Valencià en què la ultradreta va ser l’opció més votada.

El municipi en què Vox s’ha imposat a les eleccions locals és Nàquera (Camp de Túria), un municipi de vora 8.000 habitants disseminats en urbanitzacions que compta amb un historial polític que podia afavorir Vox: entre 1979 i 1987 va estar governat per Aliança Popular, pel PP durant les dues següents legislatures, per Unió Valenciana fins el 1999 i tot seguit pel PP i per un partit d’àmbit local.

Aquest 2023 Iván Expósito, candidat de Vox, ha sigut el més votat a la localitat. Es tracta d’un pastisser de 35 anys que ha obtingut 4 dels 13 regidors del consistori, i previsiblement haurà de pactar amb els tres que ha obtingut el PP. En les eleccions valencianes, Nàquera va votar majoritàriament Carlos Mazón, del PP, i Vox va ser la segona força més votada.

A Orxeta, localitat de la Marina Baixa que compta amb 800 habitants, Vox va fer saltar la sorpresa i va aconseguir, aparentment, la majoria absoluta aconseguint quatre dels set regidors del consistori. Durant la legislatura anterior el govern l’havien ostentat els socialistes i Vox no comptava amb cap representant.

El resultat va ser desmentit posteriorment pel Ministeri, que s’havia confós en el recompte i va atorgar els quatre regidors del PP, partit que ostentarà l’alcaldia, a Vox. L’alcaldable de Vox era l’empresari Manuel Ángel Gutiérrez de Andrés, un veterà de l’hostaleria que va créixer a Cantàbria i que viu a la Marina Baixa des de només fa huit anys. La ultradreta va ser la quarta força més votada a Les Corts en aquesta localitat, on per davant va quedar el PP, el PSPV i Compromís. Vox només va obtindre 36 vots en aquesta urna: el 7,45% del total.

Paradoxalment, el resultat de Vox en l’àmbit municipal, més limitat que a Les Corts, contrasta i molt amb el de Ciutadans en determinats municipis. Si Vox ha crescut de manera generalitzada i s’ha imposat en una localitat, Ciutadans, que ha patit una davallada que ha obligat el partit taronja a no presentar-se als pròxims comicis estatals, ha guanyat en quatre pobles valencians. Els pobles en què s’ha imposat el partit taronja són Cofrents (Vall d’Aiora), Capdet de les Fonts (Plana d’Utiel), Daia Nova (Baix Segura) i Llanera de Ranes (Costera). El sentit del vot en aquestes localitats s’explica pel fet que Ciutadans ja s’hi va imposar fa quatre anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa