Diari La Veu del País Valencià
Els Premis València i València Nova de 2023 ja tenen guanyadors

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha donat a conèixer les persones guardonades als Premis València i València Nova.

En l’edició de 2023 del Premis València i València Nova s’han presentat 422 obres, 134 més que l’any 2022. Una edició marcada per la paritat amb un 50% de les obres escrites per autores. Els guardonats dels Premis València en la modalitat de narrativa han estat Josep Franco, en valencià; i Carlos Catena Cózar, en castellà. En poesia, Raquel Casas Agustí, en valencià; i Francisco Miguel López, en castellà. El premi València d’assaig és per a Raúl Rodríguez-Ferrándiz, i el de novel·la gràfica per a Anna-Lina Mattar. Entre els guardonats dels Premis València Nova hi ha Irene Klein Fariza, Esther Climent Gosp, Demetrio Fernández Muñoz i Teresa Ciges Barberán. La modalitat de narrativa castellà Nova ha quedat deserta.

Els sis jurats s’han reunit aquest matí de dimarts al Centre Cultural la Beneficència per a fer la deliberació. L’anunci dels guanyadors i guanyadores junt amb l’apertura de la plica ha estat a càrrec de la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó; el director del Magnànim, Vicent Flor; i el cap de serveis administratius de promoció cultural, Josep Vidal, que ha actuat com a secretari.

La Institució Alfons el Magnànim editarà les obres guanyadores en la modalitat d’assaig, que es publicaran en la seua col·lecció Estudis Universitaris. Bromera s’encarregarà de l’edició de les categories de narrativa i poesia en valencià; mentre que Hiperión ho farà de les de poesia en castellà i La Caja Books els de narrativa en castellà. Per últim, Andana será l’encarregada de l’obra guanyadora del Premi València de novel·la gràfica.

Si tenim vida i salut

Si tenim vida i salut, de Josep Franco Martínez, ha sigut l’obra guardonada pel jurat format per Martí Domínguez Romero, Núria Cadenes Alabèrnia, Sebastià Alzamora Martín i Carol Borràs Barberà en la categoria de narrativa en valencià del premi València. El jurat, per majoria, ha valorat ser un retrat vívid del món cultural i literari valencià de les últimes dècades. Tot plegat, constitueix una lúcida representació costumista de la societat valenciana de postguerra fins als nostres dies.

Josep Franco Martínez (Sueca, Ribera Baixa, 1955) és escriptor, traductor i educador d’adults, ha estudiat magisteri, filologia anglesa i pedagogia a la Universitat de València i un curs de guionista a la UI Menéndez Pelayo. La seua obra, iniciada als anys huitanta, ha estat recollida, fins el 1996, en Bibliografia de Josep Franco, per Antoni Carrasquer, i posteriorment, fins al 2005, en Bibliografia suecana (SS. XVII-XXI), pàgines 151-184, pel mateix autor. També compta amb una pàgina web entre els autors de l’associació d’escriptors en llengua catalana (AELC), una altra a l’enllaç d’Edicions Bromera i diverses a la wikipèdia.

Les absències

El jurat del premi València Nova de narrativa en valencià ha decidit per unanimitat i amb entusiasme atorgar el premi València Nova de narrativa en valencià a l’obra Absències d’Irene Klein Fariza. Destaca l’originalitat d’una obra escrita amb una veu pròpia i inspirada. Aquests relats interconnectats configuren un mosaic que narra un període de la joventut valenciana amb capacitat alhora de trascendir la pròpia realitat. El conjunt és una obra divertida, tendra i molt ben escrita, segons el jurat.

Irene Klein Fariza (València, 1991) es va graduar en Filologia Catalana i Interpretació: Piano. Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: Aplicacions al Context Valencià. Després de ser lectora de català a les universitats de Mannheim, Heidelberg i Frankfurt, actualment és professora de Valencià a l’Escola Oficial d’Idiomes de València. Irene Klein Fariza escriu, toca el piano i s’enfila per roques des de la infantesa, i encara hui dia està buscant qui és.

Getabako

El jurat ha premiat per unanimitat el poemari Getabako d’Esther Climent Gosp amb el Premi València Nova de poesia en valencià. Ha ressaltat la capacitat de captar amb gran subtilesa la quotidianitat, l’essencialitat de la poesia d’arrels orientals i la musicalitat que desprèn tota l’obra. Tot plegat en un poemari amb una estructura molt ben filada i ordenada.

Esther Climent Gosp va nàixer a Oliva (Safor) el 1995. Graduada en Odontologia per la Universitat de València, compagina la seua professió amb la seua dedicació a l’escriptura. Ha participat com a col·laboradora habitual en Gargots Revista Literària, i actualment forma part del seu consell editorial. Gargots és una revista literària que té com a objectius promocionar i fer visibles a nous joves escriptors del País Valencià. La seua novel·la Heli Argilés i els misteris d’aigua, ha estat guardonada amb el XXIX Premi Carmesina de Narrativa Infantil. També, forma part de Saforíssims, Societat Literària. Apareix com l’autora més jove recollida a Gandia, Capital Literària: Antologia de textos actuals de la Safor-Valldigna (Lletra Impresa Edicions, 2018). A més a més, alguns dels seus relats han estat publicats a Núvol, el digital de cultura (Foc, 2014; Cos en blanc, 2017; L’anunci de cervesa, 2018). El relat curt, l’haiku i la tanka són les formes principals de les seues creacions.

Dels faristols als podcats

Per unanimitat el jurat ha considerat guanyadora l’obra Dels faristols als podcats de Teresa Ciges Barberán en la categoria València Nova d’assaig. El llibre resalta pel seu caràcter innovador amb temàtica d’actualitat i dirigida a un públic ample.

Teresa Ciges Barberán (València, 1992) és periodista especialitzada en comunicació política i estratègia digital. Va estudiar Periodisme a la Universitat de València i un Màster en Comunicació Científica. Va ampliar els seus estudis al ICPS-UAB, amb un Postgrau en Comunicació Política i Institucional i un Màster en Màrqueting Polític.

En l’actualitat és doctoranda per la Universitat de Barcelona. A nivell professional, és consultora política en Ideograma i col·labora habitualment en mitjans de comunicació, com ara La Vanguardia o Saó, i ha fet anàlisi política en À Punt, Catalunya Ràdio i TV3.

L’anell de la serp

El premi València de novel·la gràfica s’atorga a l’obra L’anell de la serp d’Anna-Lina Mattar. El jurat, conformat per Elena Masarah Revuelta, David Brieva, Pedro Cifuentes Bellés i Miguel Ángel Giner Bou, ha valorat l’originalitat de la història, el joc de la memòria familiar i personal, el recorregut des de l’Alemanya nazi fins a la Mallorca actual, en una recerca de la identitat pròpia. Al mateix temps, a nivell gràfic el jurat ha valorat els recursos on junta lo poètic amb un dibuix que s’allunya de lo clàssic. A més a més, les composicions de pàgina arriscades amb ús de la profunditat del negre i de la llum doten d’una atmosfera narrativa molt personal i original.

Anna-Lina Mattar (Colònia, 1990) és alemano-mallorquina. Llicenciada en Sociologia per la Universitat de Barcelona, va estudiar Il·lustració a l’Escola Massana. Actualment combina el treball en el seu propi taller de gravat i il·lustració (Espai Brut) amb altres labors. Ha acte-editat diversos treballs com Mercat provisional (2018), La Caca (2018) i Xiringuito (2017). També ha treballat per a les editorials Klartext (Essen, Alemanya) i Vinclair (Karlsruhe, Alemanya). Ha guanyat el premi extraordinari Escola Massana al projecte final i també la categoria d’il·lustració per al disseny de marxandatge del Barcelona Word Race 2015.

Contracció

Contracció, de Raquel Casas Agustí, és l’obra guanyadora del premi València de poesia en valencià. Els membres del jurat, Alba Fluixà Pelufo, Susanna Lliberós Cubero, Xavier Vidal Gómez i Marc Senabre Camarasa, han valorat l’atreviment de crear imatges poderoses que combinen dolor i bellesa i que mantenen un perfecte equilibri. I ho fa usant el ritme com a instrument per donar coherència al propòsit que es planteja. La decisió ha estat presa per unanimitat.

Raquel Casas Agustí (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 1974) és Llicenciada en Filologia Hispànica i Doctorada en Literatura Espanyola del s. XX. És professora de Llengua i Literatura a l’INS Dolors Mallafrè i Ros de Vilanova i la Geltrú. Ha publicat els poemaris Astrolabi (El Cep i la Nansa, 2006), Les randes del Paradís (Editorial Moll, Premi de Poesia Vila de Lloseta 2007), La dona bilingüe (Viena Edicions, premi Betúlia de Poesia de Badalona 2008), Vessar el càntir (Viena Edicions, premi de poesia J. M. López-Picó, Vila de Vallirana 2019), Estimar Nick Kamen (El Cep i la Nansa, 2020. Premi Joan Alcover de Poesia, Ciutat de Palma) i el volum de contes Balcons que escupen mitges (El Cep i la Nansa, 2018).

Premis a obres en castellà

Els guardonats per obres en castellà han sigut Francisco Miguel López Serrano, guanyador del premi València de poesia en castellà amb De lo que fue no siendo; Demetrio Fernández Muñoz, guanyador del València Nova de poesia en castellà amb Carrera de relevos; Carlos Catena Cózar, guanyador del premi València de narrativa en castellà amb Tan tonta; i Raúl Rodríguez Ferrándiz, guanyador de la modalitat d’assaig amb Desinformación y poder. La modalitat de narrativa en castellà Nova ha quedat deserta.

Comparteix

Icona de pantalla completa