Diari La Veu del País Valencià
Condemna generalitzada als insults racistes a Vinicius durant el partit València-Reial Madrid

Els càntics racistes proferits contra el davanter brasiler Vinicius júnior per una part de l’afició valencianista durant el partit València CF – Reial Madrid disputat al Mestalla aquest diumenge ha generat la repulsa generalitzada d’entitats i polítics. A més, la Fiscalia de València ha obert d’ofici una investigació per a determinar si els insults constitueixen un delicte d’odi.

Vinicius ha criticat LaLiga i l’afició espanyola de futbol pel «racisme normal» en la competició, després d’uns fets pels quals es va negar a jugar al Mestalla. «No era la primera vegada, ni la segona, ni la tercera. El racisme és normal en LaLiga. La competició creu que és normal, la Federació també i els adversaris l’encoratgen. Em sap greu. El campionat que una vegada va ser de Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano i Messi hui és dels racistes», va escriure a Twitter.

Per part seua, el Reial Madrid ha mostrat la seua «més enèrgica repulsa» als insults racistes i ha denunciat el succeït, que qualifica de «delicte d’odi», davant la Fiscalia Genreal de l’Estat. L’entrenador del club, Carlo Ancelotti, s’ha mostrat «trist» per la reacció «racista» de l’afició de Mestalla cap a Vinicius, un «problema molt greu i inacceptable» en el futbol espanyol pel qual ha demanat contundència en les mesures. «El fet d’haver de llevar-lo perquè l’ambient és racista no em sembla bé. El que m’ha passat hui no m’ha passat mai. És inacceptable. La Lliga espanyola té un problema, que no és Vinicius, és la víctima d’un problema molt greu», va dir en roda de premsa.

Amb tot, LaLiga ha sol·licitat totes les imatges disponibles per a obrir una perquisició, assenyalant que «una vegada conclosa la investigació, en cas de detectar algun delicte d’odi, LaLiga precediria a prendre les accions legals oportunes».

Així, la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) s’ha declarat «consternada» i ha instat que s’adopten «mesures més contundents». En un comunicat, ha indicat que aquestes actituds «han d’erradicar-se» i ha demanat que s’activen «amb urgència» els protocols perquè les «mesures més contundents s’adopten de manera immediata». «Tant el comité com la Comissió Estatal antiviolència i xenofòbia i racisme en l’esport haurien de prendre cartes en l’assumpte fins i tot amb tancaments de graderies cada vegada que això succeïsca i d’estadis quan siga per reincidència», ha assenyalat.

Repulsa unànime dels polítics

D’altra banda, el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha condemnat aquest diumenge els insults racistes i ha demanat a les autoritats que prenguen mesures. «Vull fer un gest de solidaritat amb Vinicius, un jove que sens dubte és el millor jugador del Reial Madrid, i que pateix reiterades agressions. Espere que la FIFA i altres entitats prenguen mesures per a evitar que el racisme s’apodere del futbol», ha manifestat Lula a Twitter.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat «preocupants» les expressions racistes que hi ha en la societat espanyola, però ha ressaltat que «en absolut» el públic de Mestalla siga racista, i atribueix els insults a «alguna persona que va dir alguna barbaritat». Els crist no són «un tema frívol en absolut», i els ha lligats amb el «caldo de cultiu que genera l’extrema dreta». Puig s’ha mostrat «alineat» amb les declaracions del capità del València CF i ha assenyalat que els jugadors «han de ser bons professionals i no han de comportar-se de manera arrogant».

Així mateix, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha reprovat els «càntics racistes» i ha remarcat el seu compromís per a «acabar amb el racisme i qualsevol forma de discriminació». «Els càntics racistes als estadis de futbol no representen al nostre país, ni a cap afició», ha piulat.

També el ministre de Consum, Alberto Garzón, ha mostrat la seua repulsa als insults racistes i ha instat tant LaLiga com els àrbitres a ser «més contundent» perquè això no torne a succeir. En una entrevista a Radiocable, ha dictaminat que aquesta classe de fenòmens «demostren que el racisme està molt inoculat dins de parts específiques de les aficions, especialment d’aquelles més ultres», que tenen un perfil ideològic «molt definit en la dreta radical».

En la mateixa línia s’ha expressat la ministra d’Igualtat, Irene Montero, que ha censurat «rotundament» els «atacs i agressions racistes» a Vinicius i ha demanat un «gran cordó social enfront del racisme i la xenofòbia». A parer seu, aquesta mena d’actituds són conseqüència de la normalització «dels discursos d’odi, dels discursos racistes, dels discursos xenòfobs com va fer l’altre dia Ana Rosa Quintana, una presentadora del prime time».

El líder de Más País, Iñigo Errejón, ha instat al govern espanyol a actuar per a fer complir la Llei de l’Esport i acabar amb la «repugnant impunitat» de la qual, a parer seu, gaudeixen els qui profereixen insults racistes als camps de futbol i també ha fet una crida per a no pactar amb les formacions polítiques que, ha denunciat, encoratgen aquest tipus d’actituds. Això, ha continuat, «no és una qüestió d’uns clubs contra uns altres», sinó de la «impunitat» de la qual s’aprofiten «els nazis per a estendre el racisme als estadis de futbol».

Per part seua, la presidenta de la Comunitat de Madrid i candidata del PP a la reelecció, Isabel Díaz Ayuso, ha defensat que «Espanya no és un país racista» després dels insults racistes que va rebre el jugador del Reial Madrid Vinicius Júnior durant un partit a València, però ha subratllat que cal ocupar-se d’això.

Comparteix

Icona de pantalla completa