Diari La Veu del País Valencià
Una gran manifestació rebutja les macroplantes solars a les comarques del nord del País Valencià

Més de 3.000 persones i 60 tractors ha mostrat aquest dissabte a Castelló de la Plana el rebuig als grans projectes de plantes fotovoltaiques a les comarques del nord del País Valencià i han reivindicat «un món rural viu» i ha advertit que terrenys agrícoles, granges i altres activitats estan «en perill de desaparició» si prospera la «gran quantitat» de projectes fotovoltaics previstos.

La manifestació ha sigut convocada per la Unió Llauradora i Ramadera, les associacions de defensa del territori Junts per la Terra de la la Vall d’Alba, Associació Nostra Terra de les Coves de Vinromà, Defensem les nostres arrels i la Terra Casa Nostra de Vilafamés, No a la Mat comarques de Castelló, Per una ubicació racional dels renovables, El futur és avui, associació de Cabanes, Morella Viva i Calderona Viva.

Aquesta és l’acció conjunta més multitudinària que s’ha dut a terme a les comarques septentrionals des que va començar el moviment contra els macroprojectes fotovoltaics i les línies de Molt Alta Tensió (MAT) que cada vegada afecten més municipis de l’interior, i els convocants avisen: «Continuarem junts i ens farem sentir per defensar tot allò que ens importa».

Sota el lema «Per un món rural viu. Contra el colonialisme energètic i les macroplantes fotovoltaiques que destrossen el nostre territori», la protesta ha partit des de la plaça de la Independència i ha marxat fins a la plaça María Agustina. La convocatòria ha estat encapçalada pels tractors que han eixit a primera hora des de diverses localitats, principalment de les comarques de la Plana Alta i l’Alcalatén.

«La construcció de tots aquests projectes és una agressió sense precedents en el territori, per a totes les persones que vivim en aquest», han assenyalat les entitats convocants, que han advertit que una «part important» de terrenys agrícoles en plena producció, granges i moltes altres activitats com per exemple cellers, turisme rural, restauració, masos, construccions de pedra en sec i el mateix paisatge estan «en perill de desaparició si tira avant la gran quantitat de projectes fotovoltaics previstos».

Davant la seu de la Subdelegació del govern espanyol a la capital de la Plana Alta, s’han dut a terme parlaments per part de les entitats vinculades a la defensa del territori i, seguidament, s’ha donat lectura també a un manifest per part dels periodistes Alba Saura i Jesús Broch.

Segons les informacions recaptades per la Unió, els projectes fotovoltaics que es plantegen en aquests moments en el conjunt del territori valencià suposarien «la desaparició de més de 2.700 explotacions agrícoles, sense comptar les ramaderes», cosa que significa «el tres per cent del total de les explotacions». «A més, majoritàriament estan situades en les zones d’interior i amb el risc de despoblament», han assenyalat.

Les entitats convocants han afirmat que estan a favor de l’energia renovable per a frenar el canvi climàtic, però no que en compte d’una transició energètica justa es faça amb una transició «especulativa» i «devoradora» del territori rural.

«Colonialisme energètic»

En aquest sentit, han qüestionat el «colonialisme energètic» de les zones urbanes enfront de l’interior. «No es poden destrossar els projectes de vida de les persones de l’interior perquè les zones més poblades tinguen llum, el model energètic ha de créixer primer des de les ciutats, potenciant l’autoconsum i aprofitant polígons industrials, àrees periurbanes degradades, edificis públics, en lloc de destrossar el territori rural com si fora un formatge gruyère», han defensat.

Les associacions han augurat que la lluita «serà llarga» i han garantit que no pararà «fins que es reconsideren tots aquests macroprojectes d’energia fotovoltaica». «Exigim un nou plantejament tant en la ubicació com en l’extensió en el nombre d’hectàrees i que obligatòriament estiguen sotmeses a criteris tècnics que garantisquen i vetlen pel bé general i no pels interessos econòmics de grans empreses i multinacionals», han subratllat.

La portaveu de Nostra Terra, Cinta Moliner, ha remarcat que el moviment ciutadà no s’oposa a la transició energètica: «Pensem que és necessària, però tal com es vol fer, especulant i colonitzant el món rural, això és inadmissible». Moliner ha afegit: «Hi ha altres formes de fer una transició energètica més justes, sostenibles i equilibrades; comencem per les teulades», en referència a les comunitats d’autoconsum o a projectes que ocupen espais desaprofitats. La portaveu de Nostra Terra ha posat èmfasi en la importància de conservar el món rural: «Deixem que els bancals fèrtils de les nostres comarques continuen sent treballats pels nostres agricultors i ramaders; estimem la nostra terra, vivim d’ella i no permetrem que ens l’omplin de ferralla».

Comparteix

Icona de pantalla completa