Diari La Veu del País Valencià
Llancen una nova col·lecció de filosofia «assequible» que publicarà 4 volums l’any

La nova col·lecció de filosofia d’Edicions 62, La Blanca, s’ha presentat aquest dilluns a Barcelona. En l’acte, els filòsofs Josep Ramoneda i Jaume Casals hi han explicat que el projecte vol reivindicar textos significatius de producció universal de figures contemporànies, clàssiques, d’autors en català i de noves veus. La nova col·lecció pretén demostrar que les propostes filosòfiques no són sempre «enrevessades» i «complicades», sinó que poden ser «interessants» i «assequibles».

El nou segell arrenca amb la publicació d’Un nou canvi estructural en l’esfera pública i la política deliberativa, de l’alemany Jürgen Habermas, i el setembre arribarà La nostàlgia, de Barbara Cassin. La Blanca preveu publicar entre tres i quatre volums l’any «amb un ritme tranquil».

En el seu llibre, Habermas s’interessa per les grans transformacions que ha patit l’estructura mediàtica, modificada a causa de la digitalització i la crisi democràtica. Seixanta anys després del clàssic Història i critica de l’opinió públic, el filòsof parteix de la suposició que les noves formes de comunicació perjudiquen el caràcter inclusiu de l’esfera pública i que això té conseqüències greus en el procés de la formació d’opinió i voluntat dels ciutadans i en la política deliberativa mateixa, requisit indispensable per a l’existència de qualsevol democràcia.

Segons han explicat en roda de premsa, l’obra sembla una «última conclusió abans de morir» del filòsof per la seua manera «clara» i «planera» d’expressar-se. «Sembla que tingui una voluntat de deixar les últimes voluntats escrites», ha destacat Josep Ramoneda.

Els pròxims llibres

La nostàlgia, de Barbara Cassin, és una reflexió personal sobre el paper de la filosofia del segle XX i XXI i La condició humana, d’Hanna Arendt, arribarà el 2024. La traducció d’aquesta última obra s’actualitzarà perquè arribe amb el màxim rigor. Imma Monsó n’escriurà un pròleg.

En un futur, es publicarà «Per què pensar», on autors locals reflexionaran sobre la seua pràctica personal i fixaran multiplicitat de perspectives sobre què vol dir pensar. Entre els noms que formaran part del volum hi haurà Raül Garrigasait, Fina Birulés, Josep Ramoneda, Jaume Casals i Agueda Quiroga.

La Blanca apostarà així per obres que inciten al pensament des del plaer de la lectura amb multiplicitat de perspectives i diversitat de procedències amb el denominador comú «d’interès, qualitat i rigor».

Comparteix

Icona de pantalla completa