Diari La Veu del País Valencià
L’esquerra espera traure profit del clima enrarit a Sant Joan d’Alacant

La legislatura viscuda a Sant Joan d’Alacant (l’Alacantí) ha sigut una de les més tenses d’arreu del país. Aquest municipi de 24.000 habitants ha tingut una alcaldia rotativa entre el PSPV i Ciutadans, que van obtindre set i quatre regidors respectivament a les eleccions del 2019. Els socialistes, amb Jaime Albero al capdavant, van ostentar l’alcaldia fins al juliol del 2021, quan Santiago Román, de Ciutadans, li va prendre el relleu.

No era la primera vegada que ambdós candidats governaven junts. Al 2015 els socialistes van assolir l’alcaldia també amb Jaime Albero i gràcies a un quatripartit integrat per Esquerra Unida, per Compromís –que va abandonar el govern a meitat legislatura– i per Decisión Ciudadana, una candidatura que havia liderat Román i que tenia el referent estatal en Decido. Aquest partit estava liderat a Alacant per Fernando Sepulcre, qui al 2015 va donar la presidència de la Diputació d’Alacant al PP quan era diputat amb Ciutadans.

Román venia de fer carrera en el PP, formació en què havia militat identificat amb el zaplanisme. Ell, com tants altres, va deixar el partit per acabar integrant-se en Cs, construït al sud valencià gràcies a l’empenta dels zaplanistes que es van sentir exclosos del PP durant l’etapa de domini de Francisco Camps. Així, al 2019 Román va esdevenir cap de cartell de Cs a Sant Joan d’Alacant, però després del pacte esmentat amb el PSPV, ja ostentant l’alcaldia, va decidir expulsar els socialistes del govern local i integrar els regidors del PP. En aquell moment, al gener d’enguany, ja se sabia que Román lideraria la candidatura local del PP per desig exprés del líder i candidat del PP valencià Carlos Mazón, un dels pocs zaplanistes que no va abandonar el partit. Bona part de la militància local del PP hi estava en contra. El currículum pluripartidista de Román no era la millor garantia, segons molts, per a guanyar unes eleccions locals i per a erigir-se com un candidat fiable.

El partit perjudicat per aquest moviment va ser el PSPV. Esther Donate és l’actual candidata dels socialistes a l’alcaldia de Sant Joan d’Alacant. Aspira a governar durant la pròxima legislatura i la intenció és fer-ho amb majoria suficient, si bé aquest desenllaç es preveu difícil i els socialistes, en cas que les xifres ho facen possible, s’haurien d’entendre amb Compromís i amb Podem-Esquerra Unida. Aquests dos últims partits concorreran en una mateixa candidatura.

En la present legislatura, i fins a l’expulsió dels socialistes del govern local, Donate havia sigut regidora de Cultura, Educació, Infància, Joventut i Tercera Edat. Al 2015, quan va entrar a l’Ajuntament, Donate portava Educació, Urbanisme, Tercera Edat i Sanitat. Reconeix que durant aquella legislatura del canvi, la del 2015, governar amb Santiago Román no va ser difícil. Aquest va ser el pretext per a bastir un nou govern de coalició al 2019, quan PSPV i Cs sumaven majoria absoluta amb 11 regidors.

La primera sospita sobre les intencions de Román va ser un rumor de moció de censura que no va tindre cap traducció, però que tenia l’actual alcalde com a principal sospitós d’aquell intent. Dos dels regidors de Cs no la van voler signar, tot i que PP i Vox n’estaven a favor. «Des d’aleshores hi va haver moltes tensions», diu Donate.

Ja durant les últimes festes de Nadal, Román va retirar les competències executives a l’exalcalde Jaime Albero. La decisió la va justificar amb el retard de la instal·lació de l’enllumenat de Nadal, relacionada amb l’aprovació tardana del pressupost del 2022 –Román era l’alcalde des de l’estiu del 2021–, que no va poder entrar en vigor fins al mes de novembre. El 13 de gener d’enguany tots els regidors socialistes es van quedar sense competències i Román va incorporar a l’equip de govern els sis regidors del PP.

Curiosament, el PP estava liderat per Manolo Aracil, apartat per Mazón com a alcaldable de Sant Joan en favor de Román, amb qui les tensions s’han fet notar durant els mesos en què han compartit executiu. Segons Esther Donate, les crítiques de Santiago Román cap als socialistes, que aplanaven la seua expulsió del govern, van servir l’alcalde per a incorporar el PP a l’executiu local i per a erigir-se com a candidat de la formació de Mazón. «Vam ser la seua moneda de canvi», assegura la candidata.

La divisió de la dreta després de la tria de Román com a alcaldable s’ha fet palesa amb la candidatura de Cs, que presenta com a candidat el seu primer representant, Ignacio Gisbert, qui en el passat ja es va enfrontar amb la direcció del partit que ara ha fet el salt al PP. Entre d’altres amb Julia Parra, vicepresidenta de la Diputació d’Alacant amb Cs i qui ha mantingut una gran sintonia amb Mazón aquesta legislatura a la institució provincial. Parra, que és la muller de Santiago Román, va ser assenyalada per Gisbert quan va ser escollida coordinadora local de Cs a Sant Joan d’Alacant després d’una votació en què hi havia 76 inscrits quan pocs dies abans el partit comptava amb només una vintena de militants.

L’entrada de Cs al consistori de Sant Joan d’Alacant es preveu complicada, però pot complicar les coses al PP local, que podria perdre vots en favor de l’opció taronja. Més factible es contempla la continuïtat de Vox a l’Ajuntament, que a hores d’ara compta amb un únic regidor.

Amb aquests precedents de lluites internes, l’esquerra, que al 2019 va sumar el 46,5% dels vots –amb Esquerra Unida presentant-se en solitari i quedant-se a trenta vots d’obtindre representació–, espera recuperar l’alcaldia de Sant Joan d’Alacant el pròxim 28 de maig.

Comparteix

Icona de pantalla completa