Diari La Veu del País Valencià
España Viva, l’escissió de Vox que vol fer forat al sud

Hi ha molts rumors sobre l’origen d’España Viva, però tots els relats condueixen a la mateixa conclusió. El comportament de Vox envers les seues bases ha disgustat els militants amb menys relació amb la cúpula del partit ultradretà. És d’aquest enuig que s’ha fundat un partit, España Viva, un nom que coincideix amb un dels lemes més gastats pel partit de Santiago Abascal.

Aquesta formació, segons la seua pròpia pàgina web, compta amb presència en municipis de totes les comarques de la demarcació d’Alacant i també a Gandia, capital de la Safor. Si bé les possibilitats de traure representació es limiten a uns pocs casos concrets.

Un d’aquests llocs podria ser Torrevella, la ciutat més poblada del Baix Segura, on l’exdirigent de Vox, José García Juncal, es presentarà com a candidat a l’alcaldia amb aquesta formació. Juncal va deixar el partit d’Abascal acusant els seus dirigents de «dictadors» i d’haver establit un «xiringuito» dins del partit a benefici propi. Ho va dir en un post de Facebook en què assenyalava la síndica Ana Vega, també acusada «d’haver destrossat la il·lusió de les persones que integraven el meu equip de treball». Vox va obtindre un regidor a Torrevella l’any 2019.

L’altra referent de Vox que ha fet el salt ha sigut María José Sañudo, l’única regidora ultradretana del Campello (l’Alacantí). Sañudo, que tot i no ostentar cap regidoria amb competències formava part de la junta de govern de la localitat per a garantir la majoria absoluta de la suma entre el Partit Popular i Ciutadans, va ser destituïda d’aquest organisme la setmana passada per part de l’alcalde de la localitat, Juanjo Berenguer, després que Sañudo passara al grup de no adscrits només anunciar que lideraria la candidatura d’España Viva. Bona part dels integrants de la candidatura de Vox al 2019 donaran suport a l’escissió. El candidat de Vox a la localitat, José Manuel Grau, està acusat d’haver sigut posat a dit pel partit i compta amb l’estigma de no tindre cap relació amb el poble que aspira a governar.

Menys possibilitats de ser triat com a regidor té Raúl Serna, candidat a Callosa de Segura i excoordinador de Vox, una localitat en què la dreta presentarà com a mínim cinc llistes: PP, Vox, España Viva i el Partido Demócrata Social Jubilados Europeos, liderada per Asunción Gambín, antiga responsable d’España Suma. També hi haurà la Unión de Ciudadanos Independendientes, liderada per Francisco Javier Pérez Trigueros, exalcalde de la localitat entre 2003 i 2015 amb el PP i expulsat per Carlos Mazón com a assessor a la Diputació d’Alacant després d’anunciar la seua candidatura.

A Gandia, el candidat serà Paco Ferrando, promotor immobiliari i col·legiat com a taxador judicial, a més d’exmembre de Vox. España Viva té la seu central a Elx, però no ha transcendit res sobre l’equip de què disposa a la capital del Baix Vinalopó.

Tot i que la formació insisteix a fugir de l’etiqueta de díscols de Vox, el cas és que les candidatures estan integrades per persones que procedeixen d’aquest partit ultradretà, que aspira a millorar els seus resultats a les eleccions municipals i valencianes d’enguany. El partit diu tindre la finalitat de «contribuir democràticament a la formació de la voluntat política de la ciutadania, així com promoure la seua participació en institucions representatives de caràcter polític mitjançant la presentació i el suport de candidatures».

Asseguren que creuen en el municipalisme, en la llibertat individual, en l’Estat de Dret, en l’imperi de la llei, en la independència de la justícia i en el sistema democràtic, així com en diverses qüestions típicament defensades pels partits ultraconservadors: família, propietat privada, «llibertat d’elecció de llengua», reducció de la despesa pública o seguretat ciutadana. També apunten com a objectius acabar «amb els beneficis i els privilegis de la classe política», garantir la unitat de l’Estat o la «igualtat real entre homes i dones», tot apuntant també com a prioritat el «final de la ideologia de gènere i de l’adoctrinament en centres educatius».

El dirigent del partit, Marco Antonio Gil, va ser coordinador de Vox a Villena i és un fervent seguidor de Macarena Olona, l’exreferent de Vox que va deixar el partit després del fracàs electoral a Andalusia, on es va presentar com a candidata i va obtindre un resultat menor del que esperava. De fet, tothom apunta que Olona, alacantina de naixement, està darrere de l’intent de consolidar aquesta formació alternativa a Vox.

Comparteix

Icona de pantalla completa