Diari La Veu del País Valencià
La Unió i Nostra Terra, entre altres, s’oposen a les macroplantes solars a les comarques del nord

La Unió Llauradora i Ramadera i les associacions Nostra Terra i Junts per la Terra han mostrat el seu rebuig i oposició a les macroplantes fotovoltaiques que es volen construir en algunes comarques de del nord del País Valencià i que «posen en perill una important superfície de terrenys agrícoles en plena producció i també granges».

«La construcció de tots aquests macroprojectes són una agressió sense precedents per al territori, per a totes les persones que hi viuen i que han triat l’agricultura i la ramaderia com a mitjà de vida i també per a activitats com per exemple cellers, turisme rural o restauració», han apuntat.

Segons han informat, entre els últims projectes anunciats i sotmesos a informació pública està la construcció d’una planta fotovoltaica a les Useres (l’Alcalatén), amb 303.520 panells solars i una estructura d’evacuació que afectarà els termes municipals de Vilafamés, Costur, l’Alcora, Onda i Betxí. Així mateix, hi ha un altre projecte de construcció d’una altra planta fotovoltaica a Vilafamés-Cabanes, amb 555.548 panells solars i un estructura d’evacuació que afectarà els termes de Cabanes, la Pobla Tornesa, Vilafamés, la Vall d’Alba, Costur, l’Alcora, Onda i Castelló de la Plana.

En els projectes de la MAT, Magda i H2MED en aquestes comarques es planteja la construcció de megaparcs fotovoltaics, de centenars d’hectàrees cadascun, «que provocaran la desaparició d’una bona part de l’activitat agroramadera de les zones d’interior», han asseverat.

La Unió està a favor de l’energia renovable, però no d’aquesta manera, i secunda, se suma i col·labora amb totes les iniciatives ciutadanes «que rebutgen aquests grans projectes creats la majoria per grans fons d’inversió i que especulen amb el sòl agrícola». Iniciatives com ara les de l’associació Junts per la Terra, l’Associació Nostra Terra, la que es crearà a les Useres o les que es puguen originar en altres pobles.

Xerrada informativa

Aquest dimecres La Unió i aquestes associacions van celebrar una xerrada informativa a la Vall d’Alba (la Plana Alta) per a conéixer tots aquests macroprojectes i la resposta als mateixos. L’assistència multitudinària és una «prova de la contestació social que hi ha a les zones afectades», ha subratllat l’organització agrària.

La Unió, arrelada en el territori, demana la màxima unitat social contra tots aquests projectes «especuladors i espoliadors del mitjà de vida de moltes famílies». Per això donarà suport a totes les al·legacions generals que es presenten tant des dels ajuntaments afectats com també de les diverses entitats que lluiten per la defensa del territori.

«No es poden arrasar oliveres centenàries i milers d’ametlers en plena producció ni tampoc la ramaderia extensiva que tindria menys pastures o més dificultats per a les granges de porcí i que, juntament amb les produccions de pedra en sec, són la base d’un paisatge i de la identitat cultural i social de molts dels nostres pobles, a més d’un motor econòmic i de fixació de la població», ha indicat el secretari general, Carles Peris.

Peris considera que el valor paisatgístic que generen les explotacions agràries, el model de producció familiar de productes de qualitat i proximitat que proporciona el sector agroalimentari d’aquestes zones és «vital i incalculable».

En aquest sentit, Peris ha indicat que «s’ha d’acabar amb el colonialisme de l’interior per part de la costa, no es poden destrossar els projectes de vida de les persones de l’interior perquè les zones més poblades tinguen llum. El model energètic hauria de créixer primer des de les ciutats i en terrenys afectats pel boom immobiliari o en les teulades de les indústries. Així no es poden fer les coses, sempre contra el món rural i els seus habitants«.

El secretari general de La Unió ha assenyalat que els habitants del món rural i les persones agricultores i ramaderes estan units «davant aquest espoli en el territori que es vol fer» i ha anunciat que estan disposats «a fer front a tots aquests gegants».

Comparteix

Icona de pantalla completa