Diari La Veu del País Valencià
Alcoi retirarà els honors que va concedir a Franco el 1959

L’Ajuntament d’Alcoi celebrarà divendres 14 d’abril un ple en el qual està previst suspendre l’acord pel qual es va concedir el 1959 la Medalla d’Or de la ciutat a Francisco Franco.

Aquest honor es va aprovar el 10 d’abril de l’any esmentat i en ell es va reconéixer el dictador «com a salvador de la pàtria i restaurador de la vida dels municipis espanyols», segons consta en l’acta d’aquell ple. A més, els membres del llavors equip de govern local també van manifestar la seua «indestructible i entusiasta adhesió a la persona» de l’autòcrata i «al règim» que va representar.

Aquesta Medalla d’Or és «vitalícia», per la qual cosa per a poder retirar-la cal «deixar sense efectes els acords» que es van adoptar en aquell ple del 1959.

La retirada dels honors a Franco es fa per a complir la Llei de Memòria Històrica del 2022, que en l’article 40 estableix que «les administracions públiques, en l’exercici de les seues competències i conforme als corresponents procediments, adoptaran les mesures oportunes per a revisar d’ofici o retirar la concessió de reconeixements, honors i distincions anteriors a l’entrada en vigor» de la mesura legislativa.

La citada Llei engega aquests mecanismes perquè les distincions per a Franco «resulten manifestament incompatibles amb els valors democràtics i els drets i llibertats fonamentals, que comporten exaltació o enaltiment de la revolta militar, la Guerra o la Dictadura o que hagueren sigut concedides amb motiu d’haver format part de l’aparell de repressió de la dictadura franquista».

La mesura aprovada per l’Ajuntament d’Alcoi també se sustenta sobre l’article 42 de la Llei de Memòria Històrica, en el qual es fa referència al fet que aquestes distincions es poden retirar a títol pòstum.

La mesura alcoiana també «ve avalada» per una proposta de Guanyar efectuada en el ple municipal de l’1 d’octubre del 2021, així com per la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència del País Valencià del 2017 que en la disposició addicional primera insta a retirar els elements contraris als valors plurals.

Així, segons ha defensat la regidora de Democràcia Participativa i Transparència, Teresa Sanjuán, «amb aquesta mesura no sols complirem la llei», sinó que també «retirarem unes distincions que Alcoi mai hauria d’haver atorgat a una persona» que «va accedir» al poder «mitjançant un alçament militar contra un govern democràtic, va provocar una guerra i va encapçalar una dictadura militar autoritària», que va causar «danys personals, morals i democràtics irreparables».

També Franco «va privar i va trepitjar drets irrenunciables per a tots» i «per fi, es farà una mica de justícia i es repararà almenys moralment el nostre honor i el de totes les persones que el van patir en primera persona», ha conclòs la regidora.

Comparteix

Icona de pantalla completa